Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek to jedna z ciekawszych szarlotek pieczonych. Zobacz jak krok po kroku przygotować ten niezwykły deser dla miłośników jabłek i cynamonu. 

- ciasto bez użycia jajek
- dokładny opis wykonania
- tylko kilka łatwo dostępnych składników

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 24 x 34 cm

Kaloryczność kcal: 230 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej - np. typ 500
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego - mały kubełek
  • 70 g cukru pudru - około 1/3 szklanki
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki

  • 6 jabłek - najlepiej szara reneta lub antonówka
  • 1 łyżeczka cynamonu - do 5 g
  • 1 łyżka drobnego cukru - 10 g

Szarlotka z połówkami jabłek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: 24 x 34 cm (wym. wewnętrzne)
Czas pieczenia ciasta: około 50 minut i 180 stopni lub 170 stopni z termoobiegiem.

Na blaszce o podanych przeze mnie wymiarach mieści się 12 połówek jabłek. Potrzebujesz zatem 6 podobnej wielkości jabłek. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności ciasta, nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. Z podanej ilości składników otrzymasz szarlotkę z połówek jabłek o wadze do 2300 gramów. Zanim zaczniesz szykować szarlotkę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Szarlotka z połówkami jabłek, 1

Szarlotka z połówkami jabłek przepis

Zacznij od zagniecenia ciasta. W jednej misce umieść razem: 500 gramów mąki pszennej np. typ. 500 (poznańska lub wrocławska). Idealna będzie też mąka pszenna luksusowa typ. 550. Będzie to połowa klasycznego, kilogramowego opakowania mąki; 70 gramów cukru pudru, czyli 3 łyżki z lekkim czubem, a licząc na szklanki około 1/3 pojemności szklanki; 1 saszetka cukru wanilinowego o wadze 16 gramów, którą można też śmiało pominąć lub dać tylko trochę pasty lub esencji waniliowej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 gramów zimnego masła, czyli trochę ponad jedną kostkę o wadze 200 gramów; 200 gramów waniliowego serka homogenizowanego - mały kubełek np. Rolmlecz. 

Porada: Serek waniliowy można zamienić na bardzo gęsty jogurt grecki, śmietankę kwaśną 18 % lub też naturalny serek puszysty jogurtowy lub śmietankowy - w tej samej ilości. W cieście nie ma jajek. Jeśli jednak chcesz je dodać, to zalecam zważyć żółtko lub całe jajko po rozbiciu i dać o tyle mniej serka waniliowego. 

Szarlotka z połówkami jabłek, 2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Wolę wyrabiać ciasto ręcznie w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub na stolnicy. Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealnie plastyczne. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na dwa kawałki. Moje ciasto ważyło łącznie około jednego kilograma. Ciasto podzieliłam na kawałki o wadze 450 gramów i 550 gramów. Cięższy kawałek ciasta zawiń ponownie w folię i odłóż do lodówki. Lżejszy kawałek rozwałkuj na placek wielkości formy. Podczas wałkowania warto podsypywać ciasto odrobiną mąki. Placek wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby paski papieru trzymały się wewnętrznych rantów, formę posmaruj wcześniej od środka odrobiną masła).

Jeśli nie uda Ci się idealnie rozwałkować ciasta na placek, który wypełni całe dno formy, to śmiało odcinaj nadmiar ciasta z jednego miejsca i wylepiaj nim luki. Formę ze spodem odstaw na chwilę na bok. 
Szarlotka z połówkami jabłek, 3

Na formę 24 x 34 cm potrzebujesz sześć jabłek. Wczesną jesienią polecam antonówki, zaś późniejszą jesienią lepsza będzie szara reneta. Sześć jabłek szara reneta ważyło u mnie przed obraniem około 1700 gramów. Jabłka cienko obierz, a następnie każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół. Wytnij szypułkę oraz ogonek wraz ze skórką oraz ostrożnie usuń całe gniazdo nasienne. Połówki jabłek układaj na spodzie ciasta płaską stroną do dołu. Na koniec oprósz jabłka cynamonem (jedna łyżeczka) i drobnym cukrem lub cukrem waniliowym (jedna łyżka). 

Jeśli niektóre połówki jabłek nie mieszczą się obok siebie, to polecam użyć ręcznej obieraczki do warzyw. Wystarczy obrać nadmiar jabłka, by idealnie wpasować je między inne połówki. 

Porada: Jeśli mieszkasz w u UK, to polecam sięgnąć pod odmiany jabłek: Bramleys albo Granny Smith. 
Szarlotka z połówkami jabłek, 4

Na tym etapie można już śmiało zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z grzaniem góra/dół lub też 170 stopni z termoobiegiem. 

Większy kawałek ciasta wyjmij z lodówki. Rozwałkuj go na placek o kilka centymetrów szerszy i dłuższy niż wymiar formy. Pamiętaj, by podsypywać ciasto odrobiną mąki. Gotowy placek ostrożnie wyłóż do formy. Nie trzeba próbować wypełnić nim przestrzeni między połówkami jabłek. Niech luźno leży. Na początku pieczenia ciasto błyskawicznie mięknie i ładnie przylega do jabłek.
Szarlotka z połówkami jabłek, 5

Formę z gotowym do pieczenia ciastem umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz trochę niższą niż środkową półkę i piecz szarlotkę przez około 50 minut (nie krócej) do ładnego zarumienienia się ciasta. Upieczoną szarlotkę z połówkami jabłek można wyjąć z piekarnika po 10 minutach od wyłączenia i uchylenia drzwiczek pieca. Formę z ciastem odstaw do przestudzenia. 
Szarlotka z połówkami jabłek, 6

Szarlotka z połówkami jabłek, 7

Po całkowitym przestudzeniu szarlotki warto oprószyć ją cukrem pudrem. Sprawdzi się też domowy lukier cytrynowy. 
Szarlotka z połówkami jabłek inspirowana przepisem: moniamieszaigotuje
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (835 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szarlotka z połówkami jabłek

Na moim Blogu Kulinarnym znajdziecie kilka ciekawych przepisów na ciasta z użyciem jabłek. Niedawno dołączyła do nich pyszna szarlotka sypana, którą gorąco przy okazji polecam. To szarlotka, która tak jak szarlotka z połówkami jabłek należy to ciekawszych ciast, które przyciągają uwagę. Całkiem niedawno dodałam też przepis na szarlotkę bez glutenu. Szarlotka bezglutenowa jest tak pyszna, że polecam ją też osobom, które mogą jeść mąkę pszenną. Tym razem mam dla Was coś pysznego i super fajnego do przygotowania. To szarlotka z połówkami jabłek z serkiem waniliowym, czyli z serkiem homogenizowanym. Ponieważ jest to szarlotka z połówek jabłek, gdzie układamy na dnie placek ciasta, a następnie wykładamy na niego połówki jabłek, to nie możemy przygotować klasycznego ciasta kruchego, ponieważ nie damy rady rozwałkować go na cienki placek. I tak jak nie ma problemu ze spodem, ponieważ równie dobrze można sobie spód wykleić ciastem, tak z płatem ciasta na górę nie jest już tak łatwo. Tutaj trzeba już przygotować ciasto, które można śmiało rozwałkować na placek i wyłożyć na połówki jabłek. Jeśli z przepisu na szarlotkę bez jajek zostaną Ci jakieś jabłka, to zapraszam po przepis na coś równie pysznego i prostego. Sernik z jabłkami jest nie tylko prosty, ale i długo świeży. Z jabłkami polecam też upiec super szybkie ciasto francuskie z jabłkami. Zapraszam po przepis na jabłka prażone do słoików na zimę. Koniecznie zobacz też jak upiec pyszny placek z jabłkami i kruszonką.  

Szarlotka bez jajek

Szykując ciasto do tej szarlotki zdecydowałam się pominąć jajka. Jest to więc przy okazji szarlotka bez jaj. Tak naprawdę to ciasto na szarlotkę z połówkami jabłek można zrobić na kilka sposobów. Każdy z z nich postaram się dokładnie opisać, ale już w treści przepisu. Szarlotka bez jajek z pewnością przyda się osobom, które mają na jajka uczulenie lub nietolerancję. Wszyscy którzy mają ochotę dodać samo żółtko lub też całe jajko do ciasta mogą to zrobić. Trzeba jednak zważyć żółtko lub całe jajko po rozbiciu i dać o tyle mniej serka waniliowego. Jeśli zaś chodzi o serek waniliowy, to można go zastąpić gęstą śmietaną 18 % albo też gęstym i kremowym jogurtem greckim. Zawsze ta sama waga zamiennika. Jeśli dasz rzadki jogurt, to ciasto może wyjść zbyt luźne. Zapewne da radę dodać też zamiast serka jakiś serek puszysty naturalny śmietankowy lub jogurtowy. Nie próbowałam jednak tego połączenia póki co. Nie sprawdzałam też, czy szarlotka z połówkami jabłek wyjdzie z serkiem mascarpone. Obawiam się, że byłby on trochę za tłusty. Z całą pewnością przepis na szarlotkę z połówkami jabłek nie obędzie się bez proszku do pieczenia. Szarlotka z połówkami jabłek przepis dla początkujących czy też dla osób, które dobrze gotują? Myślę, że każdy kto skrupulatnie i cierpliwie będzie szykował wszystko tak jak to opisałam da sobie świetnie radę. Jakie jabłka do szarlotki z połówkami jabłek? To również bardzo dobre pytanie. Jabłka muszą być takie, by pięknie się zapiekały na gęsty i zwarty mus. Do tego idealna jest antonówka, którą kupicie wczesną jesienią lub szara reneta, którą dostępna jest trochę później. Szarlotka z połówkami jabłek to ciasto z którym czekam do października, ponieważ najlepsza jest według mnie szara reneta. Prawdziwa królowa do szarlotek.