POTRAWKA Z SERDUSZEK DROBIOWYCH

Odnoszę wrażenie, rozmawiając ze znajomymi, iż podroby w naszym kraju nie cieszą się zbytnią popularnością. No, może wątróbka drobiowa i pasztety z dodatkiem podrobów, ale to chyba byłoby na tyle. Pamiętam czasy, kiedy moja Babcia z zawziętością przygotowywała ozory, cynaderki, żołądki i serca drobiowe, ba, nawet móżdżek wieprzowy, który zresztą był niesamowitym rarytasem w moim domu. Dziś już rzadko spotyka się prawdziwych wielbicieli tych produktów, a szkoda, bo mają w sobie duży potencjał. 

Chciałabym Wam zaproponować dzisiaj prosty sposób na przygotowanie serduszek drobiowych - potrawka z serduszek drobiowych. Smaczna, sycąca, a jednocześnie trochę nieoczywista. Może i nie wygląda, ale gwarantuję, że smakuje bardzo dobrze.

POTRAWKA Z SERDUSZEK DROBIOWYCH

Składniki:

  • 400 g serduszek drobiowych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • do podania: kasza lub ryż 
Przygotowanie:
  1. Czosnek i cebulę obieram, kroję i szklę na oleju, razem z zielem angielskim i liściem laurowym.
  2. Serduszka drobiowe myję, osuszam i usuwam wystające tętnice (jeśli są) oraz odcinam przerosty w postaci białej tłuszczowej tkanki. Tak przygotowane serduszka wrzucam na patelnię.
  3. Marchewkę, pietruszkę obieram i kroję w drobna kostkę i dodaję do serduszek. 
  4. Dorzucam także suszony majeranek. 
  5. Dolewam pół szklanki wody i duszę całość do miękkości pod przykryciem.
  6. Kiedy warzywa i mięso zmięknie, dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone i duszę całość jeszcze 10 minut. 
  7. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam ze śmietaną. 
  8. Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z ugotowaną kaszą (jęczmienną, perłową czy pęczka) lub ryżem. 
SMACZNEGO!

Komentarze