Najlepszy sernik dyniowy – bardzo puszysty!

Dynia – królowa jesiennych przysmaków.

Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego.

Uwielbiam przechadzać się po placach i targach wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami.

Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych.

Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko jak i na ostro.

Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy.

Miąższ dyni w połączeniu z dobrym twarogiem i dużą ilością skórki pomarańczowej tworzy fantastyczny, jesienny deser, któremu nikt się nie oprze.

Sernik jest nieziemsko puszysty i delikatny!

Na pewno posmakuje – obiecuję!

Spróbujcie koniecznie!

To najlepszy sernik dyniowy, jaki zrobicie!

SKŁADNIKI:

* ser 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 1 kg

* masło – 50 g

* cukier – 200-230 g

* jajo M – 5 szt

* dynia ( zblendowana na puree ) – 200 g

* cukier ze skórką pomarańczową – 3 łyżki

* skórka pomarańczowa ( świeża ) – 1 łyżka

* śmietana 36% – 100 ml

* mąka ziemniaczana – 4 łyżki

* mąka pszenna – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tak jak w przypadku wszystkich serników składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem ze skórką pomarańczową.

Dodajemy żółtka – dalej ucieramy.

Stopniowo dodajemy twaróg i zmniejszamy obroty na minimum lub ucieramy ręcznie.

Dodajemy odsączone z nadmiaru wody ( koniecznie! ) puree z dyni.

Wlewamy śmietankę, dodajemy mąki oraz skórkę pomarańczową – wszystko razem dokładnie ucieramy.

Pamiętajcie, by składniki na sernik ucierać krótko – tylko do połączenia składników.

Dodajemy partiami ubite na puch białka, delikatnie mieszamy.

Wylewamy na tortownicę.

Posypujemy odrobiną cynamonu i brązowego cukru.

Pieczemy ok. 70-80 minut w 170C w parą wodną na dnie pieca, bez termoobiegu.

Studzimy w uchylonym piekarniku.

Na noc wkładamy do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Ewa
    10 października 2021 at 22:14

    Czy dynia ma być najpierw upieczona?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 października 2021 at 14:30

      Absolutnie nie. Tak jak w przepisie – świeża, surowa, zblendowana na puree.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress