Chleb z gara

Znacie taki sposób pieczenia chleba? Mało przy nim pracy, jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość :)


Składniki:

- 500 g mąki orkiszowej jasnej

- 250 g mąki pszennej

- 2 łyżeczki cukru

- 1 i 1/2 łyżeczki soli

- 30 g drożdży świeżych

- 500 ml ciepłej wody

- 4 łyżeczki oleju

- 1 łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:

Do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy sól, siemię lniane, olej oraz mąki. Mieszamy całość i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i zagniatamy. Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i nastawiamy go na 250 C. Gdy piekarnik jest już nagrzany wyjmujemy ostrożnie naczynie, wkładamy do niego chleb i do piekarnika. Równocześnie zmniejszamy temperaturę na 200 C i pieczemy tak przez 30 minut. Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie i gdy trochę przestygnie, wyciągamy chleb na kratkę, by tam ostygł.  




Komentarze

Prześlij komentarz