Ciasto Borówkowe Cappuccino


 

Czasem jest tak, że jeden produkt spożywczy inspiruje mnie do stworzenia całego ciacha. Tak było w tym przypadku ; ) Do koszyka w sklepie wpadły galaretki o ciekawym, niebieskim kolorze, z działki zerwałam kilkanaście boróweczek… A reszta wyszła spontanicznie: krem z dodatkiem kawy cappucino i tegoż smaku nasączenie w tradycyjnym biszkopcie. Całość świetnie zgrana w smaku, a i aspekt wizualny ciasta ciekawy : ) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt

4 jaja

¾ szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki przegotowanej wody

aromat waniliowy ( 3 krople)

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka, wodę i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni. Po ostudzeniu kroimy na 2 równe blaty.

Składniki na masę Cappucino:

500 ml mleka

7 łyżek cukru

3 kopiaste łyżki kawy cappucino

1 łyżka kakao

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

250 g masła

300 ml mleka wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Mąki, kawę i kakao dokładnie mieszamy w pozostałych 200 ml. mleka. Wlewamy na gotujące mleko z cukrem. Gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dodajemy ostudzonybudyń kawowy” i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.

Dodatkowo:

nasączenie: 200 ml ostudzonej kawy cappucino ( zaparzonej z 6 łyżeczek)

2 opakowania galaretki borówkowej

Galaretkę rozrabiamy na 400 ml gorącej wody.

ok. 100 g borówek ( możecie oczywiście dać więcej; ))

WYKONANIE:

biszkopt + nasączenie

 

2/3 kremu 

 

biszkopt + nasączenie


1/3 kremu

 

borówki + tężejąca galaretka

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz