Ciasto marchewkowe z figami

M&B
Ciasto marchewkowe z figami

Nadeszła jesień, czas więc sięgnąć po klasyki i wzbogacić je sezonowymi owocami. Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z figami. W naszej kuchni bardzo lubimy i często korzystamy z sezonowych produktów. Tej jesieni postawiliśmy na figi, którymi zdążyliśmy się nasycić, a dla Was przygotować trzy nowe przepisy. 🙂

Ciasto marchewkowe z figami – składniki

  • 3 średnie marchewki
  • 9-12 fig
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka (wielkości L)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu




Wykonanie

Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Do drugiej miski wbić jajka, rozkłócić je trzepaczką. Wsypać cukier, mieszać około dwie minuty. Następnie wlać olej, przemieszać.

Partiami dosypywać i wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Na koniec dodać startą marchewkę i orzechy włoskie, wymieszać je z masą.

Ciasto wylać do formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, po czym powkładać w nie świeże figi.

Ciasto marchewkowe z figami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 40-45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie marchewkowe ciasto wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.




Ciasto marchewkowe z figami

Ciasto marchewkowe z figami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto marchewkowe z figami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis