czwartek, 7 października 2021

Ciasto pijane + filmik

Zapraszam dziś na przepis na pyszne ciasto z zapisków mojej mamy czyli z PRL'u. Ciasto jest wyjątkowe, bo z procentami - lekki biszkopt przykryty klasycznym kremem śmietankowym z mascarpone, a na kremie herbatniki nasączone alkoholem i całość pokryta czekoladą - coś przepysznego.
Ciasto jest delikatne i bardzo miękkie, biszkopt nie wymaga żadnego nasączania.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 22cm x 33cm mierząc od spodu):
*Biszkopt:
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g)
*Krem:
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • półtorej łyżki cukru
*Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • półtorej łyżki ciemnego kakao
  • ewentualnie trochę mleka
oraz
  • miseczka wódki
  • kilkanaście herbatników
Wykonanie:
1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szklankę cukru, paczkę cukru waniliowego i szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy do połączenia składników na najwolniejszych obrotach.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 175 stopni C przez ok. 35-40 minut, z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy w formie, następnie usuwamy papier i przekładamy z powrotem do foremki, ale dnem do góry, by była równa powierzchnia.



3. I teraz ważna rzecz - kolejność czynności. Najpierw przygotowujemy polewę, by nam na czas przestygła.
W rondelku umieszczamy 100 g masła, 5 łyżek cukru, półtorej łyżki kakao i podgrzewamy, ewentualnie dolewamy trochę mleka. Gdy składniki się połączą, odstawiamy polewę do wystudzenia. Studząc powinna zgęstnieć, jeśli nie zacznie gęstnieć (co się czasem zdarza ze względną na niską jakość masła), można zagęścić polewę cukrem pudrem.
4. Przygotowujemy krem: schłodzoną śmietankę wlewamy do miski + półtorej łyżki cukru i ubijamy, gdy zacznie już gęstnieć, wtedy dodajemy po łyżce serka mascarpone i dalej miksujemy.







5. Następnie kremem smarujemy biszkopt.











6. Na tym etapie polewa czekoladowa powinna być już wystudzona. Do miseczki wlewamy wódkę i wkładamy do niej herbatniki. Nasączone alkoholem herbatniki wykładamy na krem. Spieszymy się, bo alkohol szybko paruje.






7. Następnie przykrywamy herbatniki polewą czekoladową.











8. Dekorujemy kolorowymi cukiereczkami i chowamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :-)













Poniżej zapraszam na filmik:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz