wtorek, 13 kwietnia 2021

CIASTO BAJKA BEZ PIECZENIA

 Pyszne i dość proste w przygotowaniu ciasto z wieloma wspaniałymi warstwami. Ciasto nie na darmo nosi taką nazwę, faktycznie jest bajeczne... Polecam :)






SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM:

0,5 słoiczka dżemu lub konfitury wiśniowej

0,5 dużego opakowania herbatników

20 dag okrągłych biszkoptów

BUDYŃ:

2 szklanki mleka

6 łyżek cukru

1 budyń śmietankowy (40 g)

po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej

łyżeczka cukru waniliowego

10 dag masła w temp. pokojowej

KREM ŚMIETANOWY:

0,5 l śmietany 36 %

2 łyżki cukru pudru

łyżka żelatyny

łyżeczka cukru waniliowego

ORAZ:

0,5 szklanki lekko słodzonej kawy


 

WYKONANIE:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia aż po brzegi, układamy herbatniki jeden obok drugiego, jeśli trzeba docinamy. Smarujemy konfiturą.




BUDYŃ:

1, 5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrami, do pozostałej połowy szklanki mleka dodajemy budyń i mąki. Dobrze mieszamy. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Odstawiamy na chwilę, dodajemy pokrojone na małe części masło. Budyń ucieramy mikserem do momentu aż masło się zmiksuje. Budyń wylewamy na konfiturę. Wyrównujemy.


Każdy biszkopt moczymy w kawie i układamy na budyniu. Jeśli trzeba przycinamy.

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aż budyń wystygnie.




KREM ŚMIETANOWY:

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy. 

Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrami, żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodajemy 3-4 łyżki kremu śmietanowego i mieszamy. Jeśli śmietana z żelatyną jest zimna wlewamy do ubitego kremu. Miksujemy, wylewamy na biszkopty i wyrównujemy.

Do ozdoby użyłam pokruszonych herbatników, ale najlepiej zetrzeć mleczną czekoladę. Schować do lodówki na całą noc. Smacznego :)




MAŁA RADA:

Herbatniki możemy nasączyć kawą, mlekiem, herbatą, itp.

Na spód możemy upiec cienki biszkopt.

Na dużą blachę należy podwoić składniki.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz