Kapusta pekińska z koperkiem - post dr Dąbrowskiej

Kapusta pekińska z koperkiem – post dr Dąbrowskiej

Zapraszam dzisiaj do wypróbowania prostego i smacznego przepisu na danie przygotowane zgodnie z regułami postu warzywno owocowego doktor Ewy Dąbrowskiej.

Jest bardzo szybka do przygotowania, całość zajmie nam około 25min.

Danie jest wegańskiej i lekkostrawne.

Można przyprawić je swoimi ulubionymi przyprawami.

Dla osób, które nie są na diecie polecam podać podane łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno np rzepakowego.

 

 

PRZEPIS KAPUSTA PEKIŃSKA Z KOPERKIEM

Składniki (całość 500 kcal):

  • 1 (ok 500g) kapusta pekińska
  • 2 cebule (ok 200g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki (ok 200g)
  • 500g passaty pomidorowej
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

 

Jak zrobić kapustę pekińską z koperkiem:

  1. Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w kostkę.
  2. Następnie kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka.
  3. Potem marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty.
  4. Następnie na suchej patelni podsmażamy cebulę aż zacznie lekko brązowieć, dodajemy do niej szklankę wody, mieszamy i wlewamy wszystko do kapusty.
  5. Potem dodajemy passatę pomidorową i przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  6. Gotujemy ok 15-20 min. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
  7. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy posiekany koperek.
  8. Finalnie doprawiamy do smaku.

 

 

Kapusta pekińska z koperkiem - post dr Dąbrowskiej

 

 

 

Dieta dr Dąbrowskiej