Ratatouille post dr Dąbrowskiej

Francuski gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów. Przygotowany według reguł postu warzywno owocowego doktor Dąbrowskiej. Dla osób nie będących na diecie, polecam przygotować go na dobrej oliwie z oliwek.

Po inne przepisy na dania postne zapraszam do działy Dieta dr Dąbrowskiej.

Smacznego!

 

PRZEPIS NA RATATOUILLE

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny do smaku

 

Jak zrobić ratatouille:

  1. Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę.
  2. Następnie cebulę wrzucamy do suchego garnka i podsmażamy ją mieszając aż zacznie lekko brązowieć.
  3. Potem dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w dużą kostkę i przecier pomidorowy oraz sól, mieszamy.
  4. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
  5. Dodajemy starty przez praskę czosnek, zioła, pieprz, mieszamy.
  6. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

 

 

 

 

Dieta dr Dąbrowskiej