Sałatka z jabłek i pestek granatu

Sałatka z jabłek i pestek granatu

Często zdarza się tak, że do przygotowania wyjątkowo smacznej przekąski, potrzebnych jest zaledwie kilka składników oraz dobry pomysł. Sałatka z jabłek i pestek granatu jest wręcz książkowym dowodem na to, że siła tkwi w prostocie. Nie jest to ani oczywiste, ani tradycyjne połączenie, jednak nie mam wątpliwości, że przypadnie wam do gustu – nawet, jeśli do tej pory nie sięgaliście często po bliskowschodnie smaki.

Czym jest sumak?

Jedną z najważniejszych przypraw, która gra pierwsze skrzypce w tym przepisie jest sumak. To właśnie on nadaje sałatce charakteru i przełamuje doskonale znaną wszystkim słodycz jabłek.

Sumak pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie sprzedawany jest najczęściej pod postacią czerwonego proszku. Ma bardzo charakterystyczny i intensywny aromat, którego nie da się pomylić z niczym innym. Sumak ma bardzo zdecydowany, cierpki i cytrusowy aromat. Świetnie pasuje do mięs i ryb, chociaż jak przekonacie się testując ten przepis, doskonale sprawdza się również w lżejszych daniach i sałatkach.

Do czego pasuje sałatka z jabłek i pestek granatu?

Ta prosta sałatka to wręcz wymarzony dodatek do jesiennego obiadu. Będzie idealnie pasować zarówno do bardziej tradycyjnych posiłków, jak i tych które łączą w sobie nieco bardziej odważne smaki.

Podaj ją z pieczonym kurczakiem, koftami lub rybą. Możesz również przygotować do niej proste, wegetariańskie kotleciki np. z fasoli lub kaszy gryczanej. Naprawdę nie trzeba wiele, aby dzięki tej sałatce zmienić nawet najprostszy posiłek w niecodzienną ucztę.

Jak wyjąć pestki z granatu?

Wiele osób narzeka, że wyjęcie pestek z granatu jest bardzo problematyczne i właśnie z tego względu unikają tego składnika w wielu potrawach. Warto jednak pamiętać, że znając kilka trików, może w prosty sposób rozwiązać ten problem.

Najczęściej wyjmując pestki, wykorzystuję jeden z dwóch sposobów: przekrojoną połówkę granata uderzam drewnianą łyżką od strony skórki, do momentu aż większość pestek wypadnie do umieszczonej poniżej miski. Należy to jednak robić ostrożnie, ponieważ łatwo zabrudzić kuchnię pryskającym na boki sokiem.

Drugim sposobem jest przekrojenie granata na ćwiartki, a następnie delikatne obranie go ze skórki i białych błonek, które znajdują się pomiędzy pestkami. Ta metoda zajmuje nieco więcej czasu, jednak dzięki niej masz znacznie większą kontrolę nad tym co robisz i generujesz mniejszy bałagan.

Jakie jabłka najlepiej nadają się na sałatkę?

Przygotowując ten przepis, sięgnij po niezbyt słodkie, raczej twardsze jabłka, które dobrze zachowują kształt i dobrze wpasują się w charakter dania. Wybierając jabłka najczęściej kieruję się nosem i wzrokiem – sięgam po te, które pięknie pachną i mają ładną, jednolicie ubarwioną skórkę. Jeżeli wolisz operować na nazwach odmian, wybierz Jonagoldy, Golsery, Spartany lub Renety.

Co zrobić, aby sałatka z jabłek i pestek granatu nie ściemniała?

Niestety, jabłka mają to do siebie, że bardzo szybko ciemnieją. Oczywiście nie wpływa to na ich smak, jednak sałatka już nie będzie się tak ładnie prezentować. Aby uniknąć tego problemu, tuż po pokrojeniu jabłek należy je natychmiast skropić sokiem z cytryny. Warto również pamiętać, że sałatka nie może zbyt długo czekać na zjedzenie. Także z tego względu powinno się ją robić na krótko przed podaniem.

sałatka z jabłek i pestek granatu
sałatka z jabłek i pestek granatu

Przepis: sałatka z jabłek i pestek granatu

Składniki: sałatka z jabłek i pestek granatu

  • 4 średniej wielkości, lekko kwaśne jabłka
  • 1 granat
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść listków mięty
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki sumaku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sałatka z jabłek i pestek granatu – jak zrobić?

Z jabłek usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je razem ze skórką w kostkę o boku około 1 centymetra. Przełóż jabłka do miski, skrop je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie wymieszaj.

Wyjmij pestki z granatu. Cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka. Miętę posiekaj. Do miski z jabłkami wrzuć pestki granatu, cebulę, miętę oraz sumak. Ponownie wymieszaj, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i natychmiast podawaj.

Zobacz też inne przepisy na sałatki:

Zobacz też nowe przepisy:



KOMENTARZE