środa, 6 października 2021

Prosta zupa z kapusty

Moja Babcia zawsze mówiła: Istota tkwi w prostocie. Bez nadmiaru składników, jednak bogata w smak. W to, co najistotniejsze. Pokochałem ten smak, który na zawsze będzie kojarzył się z Nią.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 por

1 mały seler korzeniowy

2 pietruszki

3 marchewki

1 cebula

4 ziemniaki

6 liści białej (młodej) kapusty

2 pomidory

1 pęczek koperku

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Włoszczyznę (por, marchew, seler, pietruszki, opaloną cebulę) zalewamy zimną wodą-2 litry (z płaską łyżeczką soli), gotujemy do miękkości. Warzywa wyjmujemy z wywaru, marchew kroimy w talarki.

Pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzucamy do wywaru, gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą al dente. Wtedy dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy przez kwadrans.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w ósemki.

Wrzucamy do zupy.

Gotujemy 20-25 minut.Pod koniec dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki.

O smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym koperkiem.

 

 


 


1 komentarz:

  1. Proste zupy to coś dla mnie, tym bardziej jeśli chodzi o zupy. :)

    OdpowiedzUsuń