Zapiekane kotlety schabowe po francusku

Zapiekane kotlety schabowe po francusku to pyszna alternatywa od ich tradycyjnej wersji. Idealnie sprawdzą się na niedzielny/okolicznościowy obiad jak i na co dzień :). Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ja podałam je z opiekanymi ziemniakami i tradycyjną surówką z kapusty pekińskiej. Pychotka!.

Składniki:

  • 6 plasterków schabu
  • 2 średnie cebule
  • dwie garści tartego sera żółtego ok 60 gram
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej lub sarebskiej
  • odrobina oleju/oliwy
  • przyprawy: sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  • obraną cebulę kroimy w półplasterki, przekładamy do miski/talerza. Posypujemy solą i mieszamy rozdzielając poszczególne plastry. Odstawaimy na chwilę aby lekko zmiękła.
  • plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem.
  • do miseczki przekładamy majonez i mieszamy go wraz z musztardą,
  • do naczynia żaroodpornego lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia nalewamy odrobine oleju/oliwy i rozprowadzamy ją równomiernie, ja użyłam silikonowego pędzelka. Na spód naczynia/blachy wykładamy ok 1/3 cebuli.
  • na cebuli układamy plastry schabu. Każdy plaser dokładnie smarujamy majonezowym sosem. Posypujemy pozostałą cebulą i posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem.
  • gotowe danie wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę.
  • upieczone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *