wtorek, 5 października 2021

Placuszki z cukinii i ogórkami kanapowymi

Sezon na cukinie w pełni, więc jest to idealny powód do przygotowania placuszków. Super dodatkiem są ogórki kanapkowe od Vortumnus!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300g obranej cukinii
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie 
  • 40ml oleju rzepakowego do smażenia 
  • 100g ogórków kanapowych w plastrach 

Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wbić jaja, dodać mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. 1 łyżka do jeden placuszek. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki podać z ogórkami kanapowymi w plastrach.

Smacznego!

1 komentarz: