30 września 2021

Kotlety z opieniek

 


Kotlety dla wielbicieli grzybów.
Można je zrobić z opieniek świeżych lub mrożonych.

        Składniki:

   -opieńki - ok. 50 dkg na 6 kotletów
   -cebula
   -czerstwa bułka
   -bułka tarta
   -jajko
   -sól, pieprz ziołowy
   -oliwa do smażenia


Opieńki oczyszczamy i dokładnie myjemy w zimnej wodzie.


Wkładamy do wrzącej wody, gotujemy przez 15-20 minut.
W międzyczasie zbieramy pojawiającą się pianę.



Odławiamy łyżką cedzakową na sitko
i przelewamy zimną wodą.
Pozostawiamy do odsączenia.



Cebulę kroimy w półplastry.


Szklimy na patelni z niewielką ilością oleju.


Czerstwą bułkę moczymy w zimnej wodzie
a następnie odciskamy.


Grzyby, cebulę i bułkę mielimy.


Dodajemy jajko, przyprawy i do uzyskania właściwej konsystencji,
stopniowo bułkę tartą.
Całość dokładnie mieszamy.


Formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej


i smażymy do zrumienienia kilka razy obracając.


Dobrze smakują z sosem grzybowym.


Smacznego!




















8 komentarzy:

  1. Opieńki w innej wersji-super propozycja na jesienny obiad.A jak pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. O prosze wegetarianskie kotlety. U nas takich grzybow chyba nie ma🤔 ale jest cala masa innych, wiec zapisuje do wyprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas co roku ZAWSZE były podpinki (tak się mówi na Pogórzu Karpackim). A w tym roku - kicha... To, co było wydarli jacyś tajemniczy zbieracze (RUMUNI?!)razem ze ściółką. Jeno ze 2 razy pokosztowaliśmy takich na świeżo smażonych. Ech, niedługo to chyba ze strzelbą trzeba będzie stać...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłabym takie kotlety, to zdecydowanie propozycja dla mnie. Świetny pomysł na piątkowy obiad 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Nie wiedziałam, że można robić kotlety z grzybów

    OdpowiedzUsuń