Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami


Lubicie naleśniki? Ja uwielbiam… A tym bardziej jeśli są w wersji fit 😉 Zapraszam na naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami. To idealny pomysł na słodkie śniadanie lub deser, dla dzieci i dorosłych.

Krem jaglany posłodziłam miodem kremowanym z dodatkiem liofilizowanej pomarańczy od Allnutrition i polałam nim naleśniki. Miód kremowany z pomarańczą nie zawiera żadnych sztucznych aromatów, konserwantów ani dodatków chemicznych. To produkt ze 100% naturalnych składników! Zawiera tylko naturalnie występujące cukry, znaczną ilość mikroelementów, acetylocholinę i witaminy z grupy B, A oraz C. Można wykorzystać go na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do ciast, lodów, naleśników, fit deserów lub placuszków. Dobrze się też rozsmarowuje np. na kanapkach. Sklep SFD oferuje trzy smaki miodów kremowanych, z pomarańczą, maliną i z kakao. Warto zerknąć 😉

Osobiście jestem z niego bardzo zadowolona. Nie dość, że bardzo zdrowy to jeszcze pachnący pomarańczami i pyszny. Miód kremowany z pomarańczą jest aromatyczny, ma fajną konsystencję i daje szeroki wachlarz możliwości kulinarnych. Polecam!

Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami

Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami

Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami

Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami

Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (niepełna)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody lub gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • szczypta soli

Krem jaglany:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu kremowanego z pomarańczą
  • 3 pomarańcze

Dodatkowo:

  • 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu kremowanego z pomarańczą
  • wyfiletowana pomarańcza do ozdoby

Przygotowanie:

Naleśniki:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej.

Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.

Krem jaglany:

Kaszę jaglaną płuczemy i przekładamy do rondelka. Wlewamy mleko i zagotowujemy. Ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut, często mieszając. Następnie dodajemy miód kremowany z pomarańczą i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem.

Pomarańcze obieramy, wyfiletowujemy i kroimy na kawałki. Dodajemy do kremu jaglanego i mieszamy.

Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia, zwijamy w rulony i przekładamy na talerz.

2 łyżki soku z pomarańczy podgrzewamy z miodem, mieszamy i polewamy naleśniki. Dekorujemy pokrojoną i wyfiletowaną pomarańczą.

Smacznego 🙂

« Powyższy artykuł jest sponsorowany »




To też może Cię zainteresować:

Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami

Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą

Naleśniki

Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką

Naleśniki szpinakowe z rybą, mascarpone i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *