środa, 29 września 2021

WEGAŃSKA TARTA Z DYNIĄ HOKKAIDO I FIGAMI

 Dzisiaj proponuję Wam przepis na jesienną tartę z dynią hokkaido i figami, idealną dla miłośników diety wegańskiej. Dodatkowo pięknie się prezentuje, zaskoczycie nią Waszych gości – wizualnie i smakowo. Zachęcam do spróbowania!



Przygotowanie: 35 min

Pieczenie: 50 min

Porcja dla 4 osób:

Na ciasto:

● 250 g mąki orkiszowej

● 6 cl oliwy z oliwek

● 2 szczypty soli

Na farsz:

● 200 g dyni hokkaido

● 200 g wędzonego tofu

● 4 świeże figi

● 1 szalotka

● 2 gałązki tymianku

● 10 cl śmietany sojowej

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● 1 łyżeczka octu jabłkowego

● 3 szczypty soli

Dodatkowo: forema do tarty podłużna lub okrągła

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Domieszaj oliwę i 12 cl ciepłej wody, wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki. Uformuj kulę, zawiń w folię, włóż do lodówki na około 30 minut.

Przygotuj farsz: Szalotkę obierz i drobno posiekaj z listkami tymianku. Zmiksuj tofu ze śmietaną sojową, oliwą i octem. Dodaj szalotkę, tymianek i sól. Dokładnie wymieszaj całość, odstaw.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwiema arkuszami papieru do pieczenia, po czym wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (możesz wyłożyć ją pergaminem). Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Wstaw na około 15 minut do piekarnika.

W międzyczasie, pokrój dynię hokkaido w kostkę grubości około 2 cm. Figi pokrój w małe ćwiartki lub talarki.

Kiedy ciasto lekko się zezłoci, wyłóż na nie kostki dyni, farsz z wędzonym tofu i na wierzch ćwiartki fig, po czym wstaw ponownie do piekarnika na około 30 minut. Podawaj na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz