Placki ziemniaczane po kowalsku – zapiekane z serem i pieczarkami

Placki ziemniaczane po kowalsku – zapiekane z serem i pieczarkami
Placki ziemniaczane po kowalsku – zapiekane z serem i pieczarkami

Placki ziemniaczane po kowalsku to pyszny pomysł na tradycyjne placki z dodatkiem papryki, pieczarek i sera żółtego. Danie jest bardzo smaczne i szybko znika ze stołu. Świetnie sprawdzą się na obiad czy kolację na ciepło. Z tego co zauważyłam, dzieci również je bardzo lubią, więc można podać jako przekąskę na kinderparty.

 

Składniki na placki ziemniaczane po kowalsku (8 sztuk):

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko rozmiar L
  • łyżka mąki pszennej typ 450 lub 500
  • mała cebula
  • pół łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Dodatki:

  • 300 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • niewielka papryka czerwona
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce z odpowiednią nakładką. Papkę ziemniaczaną przekładamy na sito i mieszamy łyżką, aby odsączyć z nadmiaru płynu. Ziemniaki z powrotem przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, mąkę, jajko i sól. Całość mieszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy około 0,5 cm warstwę oleju. Chochlą lub dużą łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując płaskie i okrągłe placki. Smażymy je na średniej mocy palnika, aż zrobią się rumiane od spodu, przewracamy je na drugą stronę i również smażymy, aż druga strona stanie się lekko brązowa. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzaną łyżeczką oleju smażymy pieczarki na złoty kolor. Odkładamy je, na tę samą patelnię wlewamy więcej oleju i smażymy najpierw cebulę, a po kilku minutach dodajemy paprykę. Podsmażone składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy przyprawy i mieszamy.

Placki ziemniaczane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek nakładamy po dużej łyżce pieczarek z cebulą i papryką. Posypujemy je po wierzchu startym serem żółtym. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 15 minut, aż ser się rozpuści.

Placki ziemniaczane po kowalsku – zapiekane z serem i pieczarkami
Placki ziemniaczane po kowalsku – zapiekane z serem i pieczarkami

Zobacz inne przepisy na dania z pieczarkami i serem żółtym:

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym

Pieczeń z pieczarkami i serem żółtym

Kruche trójkąciki z pieczarkami i serem żółtym (346 kcal)

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

 

Print Friendly, PDF & Email