Pikantny smalec z fasoli

Pikantny smalec z fasoli

Jeśli do tej pory jeszcze nie próbowaliście wegetariańskiego smalcu, najwyższa pora to zmienić. Ten pikantny smalec z fasoli z pewnością zasmakuje nawet zdeklarowanym mięsożercom. I wiecie co? Z doświadczenia wiem, że niektórzy z nich nie zauważyli różnicy, jedząc go w tej wersji.

Jaką fasolę wybrać na wegetariański smalec?

Nie trudno się domyślić, że to właśnie fasola jest najważniejszym składnikiem tego smarowidła. Co oczywiste, to właśnie jej smak w w największym stopniu przekłada się na na finalny produkt, dlatego też warto poświęcić sekundę na jej wybór.

Aby przygotować pikantny smalec z fasoli, najlepiej będzie wybrać białą fasolę typu jaś, lub inną zbliżoną do niej odmianę. Oczywiście możesz sięgnąć po suszoną fasolę, którą namoczysz, a następnie ugotujesz do miękkości. Zajmuje to jednak sporo czasu, dlatego robiąc taki smalec bez żadnych wyrzutów sumienia sięgam po fasolę z puszki. Wówczas cała robota ogranicza się tylko do odcedzenia jej i przełożenia do blendera.

Jakie dodatki nadają się do smalcu z fasoli?

W przypadku tego przepisu postawiłam na najprostsze dodatki czyli cebulę, czosnek i nieco przypraw. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podkręcić nieco jego smak.

Ciekawym pomysłem będzie dorzucenie do niego uprażonych ziaren słonecznika, pestek dyni lub orzechów. Dobrym pomysłem będzie również dodanie do nich suszonych owoców takich jak śliwki lub morele.

Jak przechowywać pikantny smalec z fasoli?

Przede wszystkim warto pamiętać, że tego typu smalec (tak jak inne, podobne smarowidła kanapkowe) lubi chłód. Właśnie dlatego należy przechowywać go w lodówce. Najlepszym rozwiązaniem będzie zamknięcie go w słoiczku lub szczelnie zamykanym pojemniku. Ważnym jest, aby odizolować go od zbędnej wilgoci i wszystkich zapachów unoszących się w lodówce, które mogłyby do niego przeniknąć.

Jak długo można przechowywać pikantny smalec z fasoli?

Dobrze przechowywany smalec może przetrwać w lodówce dosyć długi czas. Jeśli będzie szczelnie zamknięty, z powodzeniem możesz przechowywać go nawet półtorej tygodnia. Najpewniej wytrzyma nawet dłużej, chociaż nigdy nie testowałam tego, ponieważ u mnie zawsze znikał on zdecydowanie szybciej. Pewnie w waszym wypadku też tak będzie.

pikantny smalec z fasoli
Pikantny smalec z fasoli

Przepis na pikantny smalec z fasoli

Składniki na pikantny smalec z fasoli

  • 1 puszka białej fasoli
  • ok. 50 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 suszona papryczka chili
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • pół łyżeczki majeranku

Jak zrobić pikantny smalec z fasoli

Fasolę odcedź na sitku, a następnie przełóż ją do miseczki i dodaj do niej wodę. Zmiksuj ją na gładką masę przy pomocy blendera. Aby ułatwić sobie miksowanie i poprawić konsystencję masy, możesz dodać nieco więcej wody. Masa fasolowa powinna być gładka i możliwie pozbawiona grudek.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju najpierw cebulę, a gdy się zezłoci dodaj czosnek oraz pokruszoną papryczkę chilli. Jeśli chcesz, aby smalec był ostrzejszy, możesz dodać więcej chilli. Podsmażaj jeszcze przez kilka chwil, a następnie dodaj do fasoli razem z majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Smalec z fasoli możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku lub pojemniku. Powinien wytrzymać około tygodnia.

Zobacz inne przepisy na pasty kanapkowe

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE