Czekoladowa Chmura to bardzo smaczne ciasto składające się z intensywnie czekoladowego spodu, delikatnego kremu z bitej śmietany i serka mascarpone, a całość posypana jest dużą ilością świeżych borówek. Ciasto Czekoladowa Chmura w swoim składzie nie zawiera ani grama mąki, jest tylko czekolada deserowa, jajka, masło i cukier. Podczas pieczenia to ciasto bardzo ładnie rośnie, a później opada, ale nie ma się czym przejmować, ponieważ tak ma być. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostaje wyższy bez, a w środku miejsce na puszysty krem i owoce. Do posypania ciasta Czekoladowa Chmura możemy również dodać świeże maliny razem z borówkami.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na Czekoladową Chmurę:
Ciasto:
- 6 jajek
- 3 tabliczki czekolady deserowej (300 g)
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Krem śmietankowy z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
- około 300 g świeżych borówek
Przygotowanie Czekoladowej Chmury:
- Masło włożyć do rondelka, wstawić na gaz i podgrzewać na niewielkim płomieniu do momentu rozpuszczenia masła. Rondelek zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.
- Dwa całe jajka wbić do miski. Z pozostałych czterech jajek dodać żółtka, a białka pozostawić w osobnej misce. Jajka z żółtkami wymieszać rózgą lub ubić mikserem na jednolitą masę. Następnie powoli wlewać płynną masę czekoladową i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier ciągle miksując do uzyskania sztywnej i gęstej piany.
- Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 35 minut (do suchego patyczka).
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier wanilinowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Kolejno na wolnych obrotach miksera dodawać porcjami serek mascarpone. Miksować do połączenia składników.
- Tak przygotowany krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
- Borówki umyć, osuszyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
Ciasto pięknie wygląda:-) Proszę o informacje jakiej średnicy tortownicy dotyczy ten przepis?
23 cm