sobota, 25 września 2021

Kurczak w sosie kurkowo pietruszkowym

Kurczaczek w sosie kurkowym ale z dodatkiem marchewki i korzenia pietruszki. Dzięki temu mamy sycący wzbogacony o warzywa obiad. Prosty sposób żeby przemycić do obiadu trochę witamin.

 

 
 












marynata:

2 pałki z kurczaka

2 udka z kurczaka

2 cebule

3 łyżki octu winnego

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

przyprawy: zioła prowansalskie, natka pietruszki, koperek

 

Sos:

200 g kurek

100 ml wino białe

1 cebula

1 marchewka

2 korzenie pietruszki

200 g śmietany 18 % gęstej

sól, pieprz, natka pietruszki

masło klarowane

 

Do pojemnika przekładam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję zioła, olej, ocet winny, sól, pieprz. Mieszam marynatę, dokładam mięso, i nacieram marynatą. Odstawiam na noc do lodówki.

Na drugi dzień smażę na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym kurczaka. Z każdej strony obsmażam, podlewam delikatnie wodą i duszę do miękkości.

Kurki myję i odsączam z wody na sitku. Cebulę drobno kroję przesmażam na maśle, wlewam wino i redukuję. Marchew i korzeń pietruszki obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do cebuli i przesmażam około 10minut. Podlewam odrobiną wody. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam na odrobinie masła kurki, dodaję warzywa i dalej przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem, wlewam rozmieszaną śmietanę w 125 ml wody. Sos zagotowuję, dodaję kurczaka, posypuję natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz