Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 24 września 2021

Mini Pavlova z bitą śmietanką, frużeliną wiśniową i tartą czekoladą

 

Kto nie lubi ? niech przyzna się bez bicia…ja uwielbiam i raz na jakiś czas można na tę słodkość sobie pozwolić, ba! Nawet trzeba…do mojego wypieku użyłam zwykłej bitej śmietanki,  smaku dopełnia lekko kwaśna frużelina wiśniowa i tarta mleczna czekolada, na zewnątrz deser jest mega chrupiący z lekką jak chmura pianką w środku, warto się skusić.







 

Składniki na 9 sztuk:

5 białek

26 dag drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Krem śmietanowy:

600 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

 

Dodatki:

1 słoiczek domowej frużeliny wiśniowej

50 g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki do przygotowania bezów muszą być o temperaturze pokojowej.

Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wlewamy sok z cytryny, wsypujemy mąkę ziemniaczaną , miksujemy krótko-tylko do połączenia.

Masa powinna być gęsta i sztywna.

Na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem, rysujemy 9 jednakowych kółek i średnicy około 8-10 cm i wykładamy porcje białek, wygładzamy szpatułką, nadajemy okrągły kształt, można też bezę przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać kółka.

Piekarnik nagrzewamy do 120*c, wkładamy bezy i po 5 minutach zmniejszamy temp do 105*c i suszymy przez 100-120 minut. Uchylamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Krem śmietanowy:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywny krem, pod koniec miksujemy z cukrem pudrem, krem przekładamy do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką i dekorujemy bezy, na wierzch nakładamy łyżeczką  frużelinę wiśniową i posypujemy tartą czekoladą. Podajemy od razu.



Przepis powstał przy współpracy z 

Kuchnie Świata

Słodkich wypieków!

 

 

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj