czwartek, 23 września 2021

Kremowa zupa pomidorowa + filmik


 Proponuję dziś niezwykle prostą i smaczną zupę, takie minimum z minimum i maximum smaku. Ta zupa nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację, i właśnie jesienią taka ciepła zupa na kolację jest jak znalazł, serdecznie polecam.

Zupa jest bezglutenowa. Może być wegetariańska lub nawet wegańska, wystarczy użyć bulionu warzywnego a śmietankę wymieć na przykład na sojową czy kokosową, chociaż z kremówką jest najsmaczniejsza.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
  • 1 łyżka masła
  • 2 puszki pomidorów
  • 300 ml bulionu
  • 50 g mielonych migdałów
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
Wykonanie:
1. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła.






2. Dodajemy 2 puszki pomidorów i dusimy wszystko przez ok. 5 minut.










3. Wlewamy 300 ml bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.









4. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru.











5. Sól.











6. Pieprz.











7. Następnie zupę dokładnie blendujemy.










8. Stopniowo dosypujemy 50 g mielonych migdałów i mieszamy.










9. Następnie wlewamy stopniowo 150 ml śmietanki kremówki 30%, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy i gotowe.
Podajemy zupę posypaną świeżą bazylią.
Smacznego :-)











Poniżej zapraszam na filmik:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz