wtorek, 21 września 2021

Mini tarty z jabłkiem i borówkami

                         Ostatnio pogoda jest jaka, jest, a więc lato i jesień i tak na zmianę. A przy takiej pogodzie mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu. I tu z pomocą przyszło mi gotowe ciasto kruche. Pierwszy raz z niego skorzystałam, ale ogólnie jest fajne i nadaje się do wypieków. Dodałam jabłka i borówki, które świetnie pasują do tego typu deserów. 

                         Do wykrojenia ciasta na kształt góry użyłam fajnego gadżetu od Aloras.pl. Jest nim super Rollero-wałek kratownica do ciast. Dzięki niemu szybko zrobicie kratkę z ciasta do wypieków słodkich i wytrawnych. Czy to zbędny gadżet w kuchni? Moim zdaniem, jeżeli dużo pieczecie to taki wałek na pewno się przyda i nie będzie zalegał na dnie szuflady.


Mini tarty z jabłkiem i borówkami


Mini tarty z jabłkiem i borówkami


Mini tarty z jabłkiem i borówkami


Mini tarty z jabłkiem i borówkami - składniki


1 op gotowego ciasta kruchego
2 jabłka
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 szk borówek amerykańskich
1 jajko
cukier puder 

Mini tarty z jabłkiem i borówkami - przygotowanie


Schłodzone ciasto rozwinąć i wyciąć 4 kółka (moje foremki mają po 10 cm średnicy). Każdym kółkiem wylepić dno i boki foremek. Dno nakłuć widelcem. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem. Rozłożyć do foremek i na nich rozłożyć borówki. Resztę ciasta pokroić wałkiem-kratownicą do ciast i delikatnie rozłożyć kratki na wierzchu każdej foremki. Lekko docisnąć brzegi i oderwać nadmiar ciasta. Resztki ciasta szybko zagnieść i wyciąć małe kwiatuszki. Udekorować nimi brzegi tart. Wszystko posmarować rozmąconym jajkiem. Blaszki z tartami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Upieczone tarty wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.  

Mini tarty z jabłkiem i borówkami


Mini tarty z jabłkiem i borówkami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.