niedziela, 19 września 2021

Włoska pizza z kurczakiem, cebulą, papryką i suszonymi pomidorami

 

Jak każdy z nas mam swój sprawdzony przepis na pizzę. Przygotowuję ją na bazie mąki typ 500 Wrocławskiej, do tego świeże drożdże, sól, woda i oliwa. Ciasto zawsze wychodzi idealne, nie lepi się, dobrze rozprowadza na blaszce i wyrasta idealne. Tym razem kupiłam mąkę do pizzy typ 00 i wykorzystałam przepis włoski. Czym się różni to ciasto? Po połączeniu składników zdecydowanie nie da się go wyrabiać, bo jest zbyt luźne i strasznie się lepi. W przepisie napisano 500 g mąki, co od razu koryguję, bo aby je zagnieść musiałam sporo dosypać. Ciasto musi leżakować w lodówce 24 godziny. To również spore utrudnienie. Nie każdy ma miejsce w lodówce na dużą miskę. Ostatecznie mogę śmiało napisać, że ciasto nie ma w sobie nic nadzwyczajnego. Bardziej mi smakuje tradycyjne, które przygotowuję zazwyczaj w domu.




Na 3 pizze.


SKŁADNIKI


Ciasto:

  • 600 g mąki do pizzy typ 00
  • 10 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniej wody
  • 8 ml oliwy
  • 8 g soli
Farsz:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 3 kulki mozzarelli w zalewie
  • 1 słoik (270 g) suszonych pomidorów
  • oregano, zioła prowansalskie, sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka



WYKONANIE


Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać rozdrobnione drożdże, wymieszać, dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20-30 minut do powstania zaczynu.


Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać wodę i oliwę, dodać sól i zaczyn, po czym wymieszać. Dłonie posypać mąką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Miskę natłuścić oliwą i poruszać ciastem, tak aby się również natłuściło. Następnie przykryć folią spożywczą, lekko ją ponakłuwać i włożyć miskę do lodówki na 24 godziny.


Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie paski. Przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.


Na następny dzień.

Ciasto do pizzy wyciągnąć z lodówki, po czym mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i podzielić na trzy równe części. Blaszki do pizzy natłuścić oliwą. Wszystkie trzy ciasta rozciągnąć na blaszkach i zostawić na dwie godziny.


Pierś z kurczaka przełożyć na rozgrzaną patelnię i krótko podsmażyć z obu stron. Cebule obrać, pokroić w paski i przełożyć na tą samą patelnię. Również krótko podsmażyć (w razie potrzeby dolać oliwy). Paprykę pokroić w paski i podobnie jak cebulę podsmażyć krótko. Suszone pomidory odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C. Każdą pizzę posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami prowansalskimi i oregano.  Wierzch pizzy posypać równomiernie odsączoną z zalewy rozdrobnioną mozzarellą. Pizze wkładać do piekarnika pojedynczo. Każdą piec 8 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C, wyciągnąć pizzę, posypać farszem: cebulą, papryką, kurczakiem i suszonymi pomidorami, po czym ponownie włożyć do piekarnika na około 10 minut. Przed włożeniem kolejnej pizzy zwiększyć ponownie temperaturę piekarnika.


Uwagi: W oryginalnym przepisie na ciasto zaznaczono, że blaszki do pizzy mają być posypane kaszą manną, aby ciasto nie przywarło. U mnie się to nie sprawdziło, bo moje formy mają dziurki i kasza manna mi przez nie uciekła. W tym przypadku lepiej sprawdza się dobre natłuszczenie formy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz