Domowy Syrop z Cytryny – Skuteczny Lek na Przeziębienie

Domowy syrop z cytryny to idealny dodatek do herbaty, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy rozpoczyna się sezon na przeziębienie i grypę.



Domowy syrop z cytryny na przeziębienie powinien znaleźć się w każdym domu, ponieważ jest naprawdę skuteczny.

Do przygotowania domowego syropu z cytryny zainspirowała nas Pani Lidia i to właśnie od niej mamy ten świetny przepis. My sami zabieramy się za przygotowanie tego domowego leku, ponieważ w obecnie panującym okresie takie domowe mikstury są na wagę złota.

Polecamy każdemu z Was ten domowy syrop z cytryny, który z pewnością pomoże Wam zwalczyć różnego rodzaju infekcje.



Składniki:

  • 5 cytryn
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody
  • 4 laski cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku)
  • 8 gniazd anyżowych
  • 10 plasterków świeżego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 10 goździków

Przygotowanie:

  • Cytryny sparzyć i pokroić na plasterki. Następnie ułożyć je w wyparzonych wcześniej słoikach. Najlepiej wybierać mniejsze słoiczki ok. 200-300 ml.
  • Wodę, cukier i inne przyprawy wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Gotujemy przez ok 30 minut, czas od czasu mieszając.


  • Gorący syrop przelewamy przez sitko.
  • Przecedzonym syropem zalewamy słoiki z cytryną, mocno zakręcamy i odwracamy go góry dnem. Zostawiamy na całą noc.
  • Tak przygotowany syrop może stać nawet 6 miesięcy. Po otwarciu. przechowywać w lodówce ok. 4 dni. 
  • Syrop należy pić w momencie, kiedy czujemy, że rozbiera nas choroba. Najlepiej dodawać po 2 łyżki stołowe do herbaty, 3 x dziennie. 


My wybieramy się na zakupy po składniki niezbędne do wykonania tego syropu a poniżej przezentujdemy Wam zdjęcie Pani Lidii, która wykonała ten świetny syrop na cały sezon jesienno-zimowy.



Uwaga: Syrop nadaje się do picia już po dwóch dniach od momentu przygotowania. Aby był skuteczny w 100% warto jednak odczekać 2 tygodnie, by wszystkie składniki się dobrze przeżarły.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

6 komentarze

  1. Szybko się przekonałam do tego przepisu, napewno wypróbuje, mam tylko jedno pytanko- ile cytryny na słoik?

    • Wszystko zależy od wielkości słoika i cytryn. Zazwyczaj kroję wszystkie cytryny na plasterki i wkładam do po kolei do każdego słoika na oko, tyle, ile się zmieści 😀

    • Anyż również posiada swoje cenne właściwości, więc warto go dodać. Zakupić go można w większych marketach.

Dodaj komentarz

piętnaście − 12 =