Ciasto waniliowe na wodzie gazowanej

Ciasto waniliowe na wodzie gazowanej – prosty przepis

Lubicie szybkie i proste ciasta? Dziś polecam wam kolejny prosty przepis. Ciasto waniliowe na wodzie gazowanej. Tak, tak dobrze czytacie. Do tego ciasta nie trzeba mleka, śmietany czy jogurtu. Wystarczy kilka podstawowych składników i gazowana woda. To moje ciasto awaryjne, gdy po otwarciu lodówki okazuje się, że mleko właśnie się skończyło. Ciasto na wodzie gazowanej, to oczywiście też pyszny, słodki wypieki do kawy czy herbaty. Polecam. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie.

Ciasto upiekłam w mojej ukochanej, niezawodnej kwasoodpornej keksówce. Polecam Wam formy kwasoodporne Korzeniewscy. Dlaczego? O tym poniżej.

Dlaczego warto wybrać formy kwasoodporne?

Formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej to wybór na lata. Idealne do wypieku chleba, ciast bułek, pasztetów czy zapiekanek. Ja je uwielbiam. Dlaczego warto wybrać formy ze stali kwasoodpornej?

  • bezpieczne dla zdrowia,
  • bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia – to formy na lata!
  • nie wpływają na smak produktów i nie przekazują niepożądanych zapachów,
  • nie ulegają korozji,
  • można w nich wypiekać praktycznie wszystko,
  • łatwe do czyszczenia.

Polecam formy Korzeniewscy. W ofercie KORZENIEWSCY znajdziecie najróżniejsze formy, od tradycyjnych prostokątnych, kwadratowych czy keksówek, aż po formy dzielone. Więcej informacji znajdziecie tutaj: https://korzeniewscy24.pl/

Ja mam w domu kilka różnych form kwasoodpornych Korzeniewscy i każda sprawdza się świetnie. Upiekłam w nich np.:

Pyszne małe babeczki marchewkowe (klik po przepis)

Puszysty sernik na białkach (klik po przepis)

Jak przygotować ciasto na wodzie gazowanej?

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek M (temp. pokojowa)
  • niepełna szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do dekoracji (propozycja): polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe kropelki

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Formę – u mnie keksówka kwasoodporna Korzeniewscy (góra 25 x 11 dół 23 x 9 wysokość 8 cm) – smarujemy masłem i obsypujemy mąką pszenną.

Jajka dokładnie miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. 

Dodajemy przestudzone masło, krótko miksujemy. Dolewamy gazowaną wodę, znów krótko miksujemy lub mieszamy.

Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników (nie za długo).

Ciasto wylewamy do formy.

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka. U mnie około 1 h. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ciasto należy obserwować.

Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z foremki i dekorujemy polewą z mlecznej czekolady. Dodatkowo można posypać polewę czekoladowymi kropelkami.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz