Przepis na grzyby marynowane
Przepis na grzyby marynowane.
Zalewa octowa do grzybów leśnych z dodatkiem przypraw
Przepis na grzyby marynowane w occie wcale nie jest trudny. Wystarczy dobra zalewa octowa do grzybów i trochę przypraw, aby nadać marynowanym grzybkom taki smak jak lubimy. Oprócz przypraw do marynaty octowej do grzybów dodaję także cebulę, a czasami także niewielką ilość marchewki. Zebrałam w tym miejscu różne przepisy na grzyby marynowane w zalewie octowej. Mam nadzieję, że Ci się przydadzą, bo zapowiada się w tym roku wyjątkowo obfity sezon grzybowy. Pamiętaj, że kurki i maślaki marynujemy bez dodatku innych gatunków grzybów.
Jeśli lubisz grzyby to z pewnością zasmakuje Ci także nasza najlepsza zupa grzybowa
Poniżej znajdziesz:
- Przepis najlepsze grzyby marynowane w occie - borowiki, podgrzybki, kozaki, maślaki i gąski
- Przepis na grzyby leśne marynowane z dodatkiem warzyw
- Przepis na maślaki marynowane
- Przepis na kurki marynowane z dodatkiem miodu
Najlepszy przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej
- około 1,5 - 2 kg młodych, zdrowych grzybów - borowiki, podgrzybki, kozaki, rydze, gąski lub maślaki,
- Marynata do grzybów
- 3 i pół szklanki wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 3-4 liście laurowe.
- 10-15 ziaren pieprzu
- 5-6 ziarenka ziela angielskiego.
- 1 łyżka ziaren gorczycy.
- 1 duża cebula
- opcjonalnie 1 średniej wielkości marchew.
- dodatkowo 1 łyżka soli i pół łyżki octu do obgotowania grzybów
1. Cebulę pokrój w piórka, a marchew w cienkie plasterki.
2. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Na dno każdego z nich włóż po kilka plasterków marchewki.
2. Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie opłucz. Małe
grzyby pozostaw w całości, większe przekrój na pół lub na 4 części.
3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z cukrem, solą, cebulą i przyprawami, mieszaj, aż cukier
i sól się rozpuszczą. Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do
wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Zmniejsz płomień do minimum, zalewa powinna zostać gorąca.
4. Oczyszczone grzyby wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem pół łyżki octu i 1 łyżki stołowej soli. Gotuj w zależności od gatunku
- borowiki i podgrzybki około 5-6 minut.
- maślaki oczyszczone ze skórki i śluzu lub gąski - 4-5 minut
- kurki - 3-5 minut
- kozaki - około 8 minut.
4. Grzyby odcedź na sitku i gorące ułóż w słoikach, około 2 cm poniżej krawędzi.. Zalej grzyby wrzącą zalewą octową, starając się równomiernie rozłożyć cebulę i przyprawy. Wszystkie grzyby powinny być przykryte zalewą. Natychmiast zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli grzyby i zalewa nie były zbyt gorące, to dla pewności możesz zapasteryzować słoiki przez 20-25 minut od chwili zagotowania wody.
Najlepsza zalewa octowa do grzybów.Grzyby marynowane z dodatkiem warzyw
przepis pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia polska pod redakcją dr Stanisława Bergera.
- 1 kg oczyszczonych młodych grzybów leśnych (borowiki, rydze, maślaki, kozaki, gąski)
- 1 kg oczyszczonych warzyw (marchew, małe cebule, różyczki kalafiora, fasola szparagowa)
- Marynata do grzybów z dodatkiem warzyw
- 1 litr octu 5% albo 500 ml octu 10% i 500 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 4-5 kulek ziela angielskiego.
- 1 łyżka ziaren gorczycy.
- dodatkowo 1 łyżeczka soli i pół łyżki octu do obgotowania grzybów
1. Cebulę obierz i pozostaw w całości. Marchew pokrój w cienkie plasterki, fasolkę szparagową na około 3 cm kawałki, a seler w cienkie paski. Kalafior podziel na małe różyczki. Każdy rodzaj warzyw ugotuj oddzielnie w małej ilości osolonej wody, do chwili aż stracą surowość. Obgotowane warzywa odsącz na sitku.
2. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem.
3. Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie opłucz. Małe
grzyby pozostaw w całości, większe przekrój na pół lub na 4 części.
4. Przygotuj zalewę. Zagotuj ocet z przyprawami (i ewentualnie wodą jeśli masz ocet 10%). Zmniejsz płomień do minimum, zalewa powinna zostać gorąca.
5. Oczyszczone grzyby wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem pół łyżki octu i 1 łyżki stołowej soli i gotuj:
- borowiki i podgrzybki około 5-6 minut.
- maślaki oczyszczone ze skórki i śluzu lub gąski - 4-5 minut
- kurki - 3-5 minut
- kozaki - około 8 minut.
6. Cebulę wyrzuć, a grzyby odsącz na sitku.
7. Gorące grzyby układaj w słoikach na przemian z warzywami do 3/4 wysokości. Zalej grzyby gorącą zalewą octową, starając się równomiernie rozłożyć przyprawy. Marynata powinna przykryć zawartość słoików. Natychmiast zakręć i odwróć do góry dnem. Jeśli zalewa nie była zbyt gorąca, to dla pewności możesz zapasteryzować słoiki przez 15-20 minut od chwili zagotowania wody.
Kurki marnowane z cebulą i miodem
- 2 kg świeżych kurek, podobnej wielkości,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchew,
- Zalewa octowa do kurek
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 4 szklanki wody,
- 3 łyżki cukru i 3 łyżki miodu albo 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej,
- 4 liście laurowe,
- 1 czubata łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 8-10 ziarenek ziela angielskiego.
- dodatkowo 1 łyżeczka soli do obgotowania grzybów
1. Cebulę pokrój w średnio grube piórka., a marchew w cienkie plasterki. Obgotuj warzywa w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Odsącz na sitku i odłóż.
2. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Na dno każdego z nich włóż po kilka plasterków marchewki i kilka piórek cebuli.
2. Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie opłucz zimną wodą. Małe kurki pozostaw w całości, większe przekrój na pół.
3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z cukrem, solą i przyprawami, mieszaj, aż cukier
i sól się rozpuszczą. Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do
wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Zmniejsz płomień do minimum, zalewa powinna zostać gorąca.
4. Oczyszczone grzyby wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj około 4 do maksymalnie 5 minut.
4. Grzyby odcedź na sitku i gorące wkładaj do słoików przekładając marchewką i cebulą. Zalej grzyby wrzącą zalewą octową, starając się równomiernie rozłożyć przyprawy. Wszystkie grzyby powinny być przykryte zalewą. Natychmiast zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli zalewa nie była zbyt gorąca, to dla pewności możesz zapasteryzować słoiki przez 20 minut od chwili zagotowania wody.
Maślaki marynowane przepis
- 2 kg maślaków
- marynata do maślaków
- 1 szklanka octu spirytusowego 10% lub 2 szklanki octu jabłkowego
- 3 szklanki wody
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula
- przyprawy - do każdego słoika o pojemności około 300 ml włóż po 2 małe laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu.
- dodatkowo 1 łyżka soli i pół łyżki octu do obgotowania grzybów
Do marynowania maślaków fajnie sprawdza się też ocet ryżowy, jest mniej kwaśny i świetnie podkreśla smak. Kupowałam go w sklepie Kuchnie Świata.
1. Cebulę pokrój w średnio grube piórka i obgotuj przez 3-5 minut lub do chwili,aż straci surowość. Odsącz na
sitku i odłóż.
2. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Do każdego słoika włóż przyprawy i kilka piórek cebuli.
2.
Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie opłucz zimną wodą. Obierz kapelusze ze skórki albo dokładnie opłucz ze śluzu.
3. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z cukrem, solą i przyprawami, mieszaj, aż cukier
i sól się rozpuszczą. Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do
wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Zmniejsz płomień do minimum, zalewa powinna pozostać gorąca.
4.
Oczyszczone grzyby wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem pół łyżki octu i 1 łyżki stołowej soli. Gotuj około 3 do maksymalnie 5 minut od chwili ponownego zagotowania wody.
4. Grzyby odcedź na sitku i gorące wkładaj do słoików przekładając cebulą. Zalej grzyby wrzącą zalewą octową. Wszystkie grzyby powinny być przykryte zalewą. Natychmiast zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli zalewa nie była zbyt gorąca, to dla pewności możesz zapasteryzować słoiki przez 20 minut od chwili zagotowania wody.
Przepis na grzyby marynowane.
Bardzo lubię marynowane grzyby. Twoje wyglądają pysznie, tylko zamieniłabym ocet spirytusowy na owocowy lub winny.
OdpowiedzUsuńZrobiłam już marynowane rydze, opieńki i sałatkę z opieniek. Jutro znów wybieramy się do lasu :)
OdpowiedzUsuńWychowałam się na wsi, wokół lasów. Zbierałam grzyby od dziecka.
OdpowiedzUsuńSłoiki marynowanych grzybów stały w piwnicy i cieszyły oczy, a jak smakowały.
Tutaj u mnie nie zbiera się grzybów, a i ja nie mam dla kogo robić.
Ale cudownie poczytać, popatrzeć na piękne zdjęcia, powspominać.
Dziękuję :-)
Irena - Hooltaye w podróży
Grzybki marynowane, to podstawa zimowych przetworów. Uwielbism6. Z każdego grzybobrania robię kilka słoiczków podgrzybków. Chętnie zrobię kurki i maślaki z Twojego przepisu:-)
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcia! Kocham grzyby, marynowane, zresztą pod każdą postacią, a na Twoich zdjęciach wyglądają jeszcze bardziej smakowicie!
OdpowiedzUsuń