Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Naturalna słodycz zamiast cukru - syrop z agawy(artykuł sponsorowany)

Tradycyjne wypieki jednoznacznie kojarzą się ze słodyczą. Jednak słodki smak można osiągnąć na wiele sposobów, niekoniecznie dodając do ciasta biały cukier. Jednym z nich jest syrop z agawy, naturalny słodzik roślinny w płynnej postaci. Jak można wykorzystać go w kuchni, co wyróżnia go wśród innych propozycji zastępujących cukier?

Przeczytaj więcej w poniższym artykule:

     Właściwości syropu z agawy

     Jak syrop z agawy sprawdza się w wypiekach?

     Naturalna, słodka i gęsta polewa

     Gdzie kupić syrop z agawy sprawdzonej jakości?

     Syrop z agawy - przepisy dobrze znane w nowej odsłonie

     Dlaczego warto sięgnąć po syrop z agawy?


Właściwości syropu z agawy

Syrop z agawy często nazywany jest w pełni wegańskim zamiennikiem miodu. To produkt powstający bez udziału zwierząt, pochodzi z miąższu roślin agawy. Sok wyciskany z rdzenia rośliny jest podgrzewany i filtrowany, przez co jego konsystencja zmienia się w gęstą, lejącą, przypominającą miód. Przed podgrzaniem syrop nie jest słodki, natomiast w wyniku podnoszenia temperatury cukry złożone przekształcają się w proste, przez co nektar z agawy zyskuje swoje właściwości. Jego kolor może mieć różną intensywność, od jasnozłotej po ciemnobursztynową. Im ciemniejszy, tym bogatszy jest aromat syropu z agawy, przypominający nieco karmel. Jeżeli decydujesz się na wyrób ekologiczny - BIO syrop z agawy, masz pewność, że powstaje on z surowców bez manipulacji genetycznych czy zmian chemicznych, w prostym procesie produkcji. Nie będzie też zawierać szkodliwych metali ciężkich.

Produkcja syropu z agawy w przeważającej większości ma miejsce w Meksyku. Syrop bazuje na cukrach prostych, w tym dużej ilości fruktozy, od 56 do nawet 86%, a niewielkiej glukozy, do 20%. Zawiera również inulinę. Syrop z agawy może zawierać również witaminy K, C oraz E i składniki mineralne takie jak potas i sód. Poziom węglowodanów zawarty w syropie z agawy jest porównywalny z ich zawartością w klasycznym białym cukrze. Jednak substancja daje wrażenie słodyczy większe o nawet 30% od cukru, a przez których określane nawet jako 1,5 raza słodsze, dlatego można użyć go mniej. Nie krystalizuje się po czasie, ma długi termin przydatności do użycia. Łatwo rozpuszcza się w płynach, zarówno ciepłych, jak i zimnych.

Indeks glikemiczny syropu z agawy jest niższy niż cukru, mieści się w przedziale IG 15-30. Kaloryczność jest jednak porównywalna, na poziomie około 310 kcal na 100 gramów. Dlatego może być alternatywą dla osób lubiących słodkości, ale musi być podobnie jak inne słodkie produkty stosowany z umiarem.



Jak syrop z agawy sprawdza się w wypiekach?

Syrop z agawy bez obaw można podgrzewać, stosować do potraw i wypieków wymagających obróbki termicznej. Zastępuje z powodzeniem miód, syrop klonowy czy cukier w przepisach. Warto jednak zwrócić uwagę, iż może powodować szybsze ciemnienie ciasta przy pieczeniu, dlatego zalecane jest nieznaczne obniżenie temperatury wypiekania. Aby uzyskać porównywalny stopień słodkości, syrop z agawy powinien być dodany w mniejszej ilości do ciasta niż cukier. Syrop może również nieznacznie zwiększyć stopień wilgotności, kleistości ciasta.

Dodatek syropu z agawy do innych deserów, również na zimno to coraz chętniej wybierana alternatywa. Dobrze się rozpuszcza, nie zmienia konsystencji deseru. Sam w sobie syrop stanowi gęstą polewę z naturalnym, ciekawym aromatem. Świetnie sprawdza się w roli składnika musów oraz domowej roboty kremów czekoladowych czy orzechowych. Warto jednak pamiętać, że z uwagi na wysoką zawartość fruktozy i znaczną kaloryczność, jego spożycie powinno być ograniczone.

Naturalna, słodka i gęsta polewa

Atrakcyjny kolor, konsystencja i słodki smak syropu z agawy nie uszedł uwadze cukierników. To w pełni naturalny dodatek chętnie stosowany zamiast syropu klonowego czy miodu. Naleśniki, lody, koktajle, kremy z dodatkiem syropu z agawy smakują wyśmienicie. Wystarczy kilka kropel, które dodatkowo mogą stanowić ciekawą dekorację. Syrop z agawy dobrze komponuje się także z lekko kwaskowymi dodatkami, na przykład w orzeźwiającej sałatce owocowej. Sprawdza się również w wykwintnych daniach, pieczonych ptakach, owocach morza.

Mimo cennych właściwości syropu z agawy nie powinno się przesadzać z jego użyciem. Podobnie jak inne słodkości, ma on bowiem dość wysoką wartość kaloryczną. Dodatkowo sporą część cukrów w nim zawartych stanowi fruktoza, która nie powinna być spożywana w nadmiarze z uwagi na możliwy negatywny wpływ na organizm i występowanie chorób. Na szczęście dzięki intensywnej słodyczy syropu, ciężko o jego świadome “przedawkowanie”.



Gdzie kupić syrop z agawy sprawdzonej jakości?

Surowce i produkty wykorzystywane w kuchni w niewielkich ilościach powinny pochodzić z pewnego źródła. Wielbiciele naturalnych słodkości wiedzą, jak ważne jest zapewnienie pełnego smaku bez niepożądanych nut dla ciast i deserów. Syrop z agawy z uwagi na pochodzenie i proces pozyskiwania nie jest dostępny w każdym sklepie, to produkt nienależący do popularnych w polskich warunkach. Jednak można go często kupić w różnego rodzaju sklepach z delikatesami lub znaleźć na półkach ze zdrową żywnością w większych marketach.

Jeżeli lubisz sięgać po artykuły o pewnym źródle i doskonałej jakości, również w przypadku syropu z agawy możesz kupić produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego. Dobrym wyborem będzie BIO syrop z agawy w sklepie CosDlaZdrowia.pl, w którym znajdziesz pełen asortyment produktów idealnie wpisujących się w nurt zdrowej i zrównoważonej diety. Warto sięgać po produkty świadomie, znając ich pochodzenie, skład i właściwości, co właśnie gwarantuje Ci oferta sklepu ze zdrową żywnością z różnych stron świata.

Syrop z agawy - przepisy dobrze znane w nowej odsłonie

Jeżeli chcesz spróbować syropu z agawy w swoich wypiekach, albo też poznać nowe propozycje jego wykorzystania pamiętaj, że bez obaw można zastąpić nim miód w niemal każdej recepturze. Można również stosować go zamiennie z syropem klonowym. Sprawdza się również jako zamiennik cukru, jednak najczęściej przepis wymaga wtedy drobnych modyfikacji, z uwagi na fakt, że syrop z agawy:

     jest znacznie słodszy od cukru,

     ma gęstą, płynną konsystencję,

     powoduje szybsze brązowienie ciasta w wyższych temperaturach.

Naturalny syrop z agawy obok słodyczy ma również karmelowe nuty, dlatego może wpływać na ostateczny smak słodkiego wypieku czy deseru. Po syrop z agawy chętnie sięgają również wegetarianie i weganie, jest częstym składnikiem wypieków niezawierających produktów odzwierzęcych.

Dlaczego warto sięgnąć po syrop z agawy?

Cechami wartymi podkreślenia w przypadku syropu z agawy są jego niższy od cukru indeks glikemiczny oraz zawartość witamin i minerałów. Cechuje się również znacząco wyższym poziomem słodkości. Według koneserów potrafi nadać wypiekom i deserom niepowtarzalnego charakteru. Co więcej, sam w sobie może być nie tylko surowcem, ale i produktem końcowym wykorzystywanym jako polewa lub sos do deserów, naleśników czy wykwintnych dań. Syrop z agawy z pewnością należy do produktów, które warto mieć w kuchni, również z uwagi na jego długi termin przydatności do użycia.




Jeśli chcecie poznać więcej informacji i przepisów to zapraszam do odwiedzenia strony: https://www.cosdlazdrowia.pl/syropy-zamiast-cukru/syrop-z-agawy/produkt-795.

Post powstał we współpracy z marką Cośdlazdrowia.pl oraz vivio.pl


Komentarze

Popularne posty

Drukuj