Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Piaskownica Włochy / Italy

Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata

Burrata i Zuppa Fredda di pomodoro

Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata czyli Pomidorowa na zimno z serem ?

Zupa pomidorowa na zimno

Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata czyli pomidorowa na zimno ?. Po wczorajszym sukcesie spaghetti alla checca na zimno, dziś kolejne danie, które jest szybkie, nawet bardzo szybkie i bez gotowania, no ok, trzeba grzanki podpiec ?

Pomidorwa na zimno świetnie się sprawdzi jako początek pysznej kolacji, lub lekki lunch.

Burrata i Zuppa Fredda di pomodoro

Zuppa Fredda di pomodoro do której dodałem kremową i po prostu pyszną mozzarelle Burrata oraz kawałki papryki chili, by dodać lekkiego kopa. Można też użyć dowolnych, świeżych ziół.

Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata

Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.

Dane Techniczne Fredda di pomodoro

  • Ilość Porcji – 1
  • Czas Przygotowania – 10-15 minut
  • Kraj Pochodzenia – Włochy
  • Kalorie na porcję – 725
  • Białko – 16
  • Węglowodany – 20.5
  • Tłuszcze – 18

Przede wszystkim musimy przygotować składniki

  • Pomidory San Marzano – 1 puszka
  • Mozzarella Burrata – 60 gram
  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 50 – 60 ml
  • Sól – do smaku
  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku
  • Suszone oregano, bazylia i tymianek – do smaku
  • Papryka chili – kawałek do smaku
  • Dodatki ⤵️
  • Bagietka
  • Czosnek
  • Oliwa z oliwek
Zuppa Fredda di pomodoro

Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Fredda di pomodoro

  • Po pierwsze pomidory przełóż do pojemnika i użyj blendera ręcznego, by je zmiksować.
  • Po drugie wlewaj powoli, nawet bardzo powoli oliwę z oliwek do pojemnika i ciągle miksuj. W ten sposób uzyskasz niezwykle puszystą ? i kremową zupę.
  • Na koniec dopraw solą, pieprzem i ziołami, schowaj do lodówki.
  • W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, kromki bagietki pomalują oliwą z oliwek i lekko je podpiecz z dwóch stron. Następnie natrzyj kromki ząbkiem czosnku.
  • Na zakończenie nalej zupę, dodaj kawałki mozzarellii Burrata i kawałki chili, by dać małego kopa Fredda di pomodoro ?
Mozzarella Burrata

Zapraszam Cię również do obserwowania mojego Instagramu, gdzie oczywiście znajdują się przepisy, pod moimi daniami ?⤵️

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. […] pokojowej, ale jeśli szukasz zupy pomidorowej bez gotowania i podawanej na zimno zapraszam na Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata, a przepis znajdziesz […]

  2. […] Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata […]

Skomentuj

[instagram-feed]