Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado to przepyszny pomysł na zdrowe śniadanie czy kolację.

Ta sycąca, kremowa pasta idealnie pasuje do chleba, bułek, bajgli czy do tortilli.

Pasta jajeczna z awokado – przepis na zdrowe śniadanie

Mariaż jajek i awokado to połączenie idealne. Kto choć raz jadł tosty z awokado i jajkiem sadzonym, na pewno to potwierdzi.

Świetnym przykładem jest też ta pasta jajeczna z awokado, która sprawi, że Wasze śniadanie będzie pyszne, a także zdrowe i pożywne.

Swoją ekstra kremowość pasta jajeczna z awokado zawdzięcza tylko konsystencji awokado i niewielkiemu dodatkowi jogurtu greckiego. Nie ma tu żadnego majonezu, który jest zupełnie zbędny przy zielonym tłuściochu, jakim jest awokado.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Odmiany awokado – czym się różnią?

W Polsce najczęściej w sklepach można znaleźć dwie odmiany tego owocu – Hass Fuerte.

Awokado Hass ma charakterystyczną, ciemną skórkę. Jest mniejsze od odmiany Fuerte. Dojrzewa dość szybko – w sklepach często jest sprzedawane jako już gotowe do spożycia. Ma charakterystyczny, lekko orzechowy smakiem. Wielu wielbicieli awokado uznaje tę właśnie odmianę za najsmaczniejszą. Awokado Hass ma niestety jeden duży minus – dość wysoką cenę. Za jedną sztukę musimy zapłacić ok. 8 zł.

Awokado Fuerte ma jasnozieloną, cienką skórkę, a kształtem przypomina gruszkę. Ma delikatniejszy smak niż odmiana Hass. W przypadku awokado Fuerte plusem jest zapewne niższa cena oscylująca wokół 5 zł. Jednak kupowanie tej odmiany to prawdziwa loteria – zdarza się bowiem, że niektóre sztuki nigdy w pełni nie dojrzewają i pozostają lekko twardawe i bezsmakowe.

Jak wybrać idealne awokado?

Pasta jajeczna z awokado nie będzie smakować idealnie bez dobrego awokado.

Idealny owoc po przekrojeniu ma jednolity zielony lub żółto-zielony (w zależności od odmiany) kolor, bez plam i przebarwień. Jego miąższ jest miękki i bez problemu odchodzi od skórki przy pomocy łyżki.

Wybierając idealne awokado należy zwrócić uwagę na kilka detali:

Kolor skórki. W przypadku odmiany Hass skórka powinna być ciemna, ale nie brązowa, tylko o lekko fioletowym zabarwieniu. Skórka awokado odmiany Fuerte powinna mieć jednolity, soczysty, zielony kolor.

Sprężystość. Skórka powinna być elastyczna i sprężysta. Jeśli po naciśnięciu skórka się zapada i nie wraca do poprzedniego wyglądu, to znaczy, że mamy do czynienia z przejrzałym owocem. Lepiej wybrać nieco twardsze awokado, które w ciągu 2-4 dni dojrzeje w kuchni. Należy pamiętać, by nie naciskać na owoc zbyt mocno, bo można uszkodzić miąższ.

Szypułka. Warto też sprawdzić kolor owocu pod szypułką. Jeśli jest jasnożółty lub jasnozielony to znaczy, że awokado jest dojrzewające albo już dojrzałe. Plamki na miąższu mogą sugerować, że awokado jest przejrzałe. Jeśli natomiast mamy problem ze zdjęciem szypułki, to znaczy, że owoc jest niedojrzały.

Pasta jajeczna z awokado

Sprawdź też inne pomysły na zdrowe śniadania:

Menemen – turecka jajecznica

Tortilla z szynką, awokado i pomidorem

Kremowa owsianka z masłem orzechowym

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado to pyszny pomysł na śniadanie, lunch czy kolację. Ta kremowa pasta jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i pożywna.
5 na 4 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.

Składniki 

  • 1 duże awokado
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • garść natki pietruszki
  • garść koperku
  • ½ małej cebuli lub 2 dymki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Kroki

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wyjmij miąższ łyżką do miski. Rozgnieć i skrop sokiem z cytryny.
  • Ugotuj jajka na twardo (ok. 8 minut). Ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Dodaj do awokado.
  • Cebulę/dymkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski.
  • Dodaj jogurt grecki, posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek.
  • Dodaj sól i pieprz i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem.
  • Podawaj z chlebem, bułką, bajglami lub tortillą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: awokado, brunch, dodatek do kanapek, drugie śniadanie, fit śniadanie, jaja, jajka, lunch, pasta do kanapek, pasta jajeczna, pasta na kanapki, pasta z awokado, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, szybka kolacja, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl