Szukaj na tym blogu

czwartek, 16 września 2021

Sos z powideł śliwkowych

Wykwintny sos, który cudownie podkreśla smak  pieczonego mięsa. Ja użyłam go do  udźca z indyka, ale równie dobrze podkreśli smak pieczonej wieprzowiny.




Składniki:
-150 g powideł śliwkowych
-3 łyżki cukru
-szczypta cynamonu
-1 goździk
-100 ml  słodkiego czerwonego wina
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Powidła zmiksować, dodać cukier, cynamon, goździk i wino,  zagotować. 
Dodać trochę wywaru z mięsa pieczonego.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości  zimnej wody, cienkim strumieniem wlewać do sosu, zagotować mieszając.
Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i obficie polać sosem.
Podawać np. z kopytkami i ćwikłą z chrzanem.
Uwaga: cukier w sosie można zastąpić 2 łyżkami słodkiego powidła z mieszanych owoców Bardzo fajnie podkreśli smak sosu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz