Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki

Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki
Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki

Schab gotowany w majonezie, tak zwany 10 minutowy, to pyszna, delikatna i mięciutka domowa wędlina na kanapki. Co prawda nie robi się go w 10 minut, jak sugeruje nazwa, która odwołuje się tylko do czasu gotowania, ale i tak warto poświęcić swój czas, żeby go przygotować, gdyż jest niezrównany w smaku i o wiele zdrowszy od sklepowych wędlin. Przepis jest bardzo prosty i nie ma z nim wiele pracy, nieco kłopotliwy może być jedynie czas jaki mięso musi odstać w wodzie z przyprawami, gdyż schabu nie można jeść od razu po gotowaniu.

Zamiast schabu w ten sam sposób możecie zrobić szynkę, karkówkę, czy pierś z indyka. Ja zazwyczaj wykorzystuję tzw. schab karkowy, który ma warstwy tłuszczu, nadające mu jeszcze więcej soczystości.

Składniki na schab gotowany w majonezie:

  • około 1,2 kg schabu
  • około 2,5 litra wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soli
  • łyżka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki majeranku

 

Przygotowanie

Do garnka wlewamy około 0,5 litra wody, dodajemy majonez, sól i cukier. Całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy i wkładamy umyty kawałek schabu. Wlewamy resztę wody w takiej ilości, aby mięso było całkowicie zakryte.

Wodę z mięsem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dziesięć minut. Następnie wyłączamy gaz, garnek nakrywamy pokrywką i mięso pozostawiamy na około 6 godzin, aż woda ostygnie. Po tym czasie schab przewracamy na drugą stronę, znowu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Garnek znowu nakrywamy i pozostawiamy, aż woda z mięsem będą całkowicie zimne. Następnie schab wyjmujemy z wody i odstawiamy do lodówki.

Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki
Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki

 

Zobacz inne przepisy na schab na kanapki:

Rolada ze schabu z mięsem mielonym – na obiad lub do kanapek

Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki

Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny

Domowa wędlina czosnkowa na kanapki

Schab pieczony w rękawie

Print Friendly, PDF & Email