Kakaowe łakocie dla małych i dużych

Kakao to świetny składnik wielu ciekawych potraw. Prócz tego, że nadaje im wyjątkowy smak, posiada również masę właściwości prozdrowotnych. Jeśli nie wiesz do czego go dodać, przeczytaj niniejszy artykuł i sprawdź proponowane przez nas przepisy!

*Artykuł sponsorowany

Kakao – skąd pochodzi i jakie są jego właściwości

Kakao pozyskiwane jest z nasion kakaowca właściwego (Theobroma cacao), który rośnie przede wszystkim w wilgotnych lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, a także w Afryce (obecnie głównymi dostawcami kakaowych ziaren są Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana).

Nasiona kakaowca posiadają wyjątkowe właściwości odżywcze i są źródłem wielu witamin (głównie z grup B oraz E), zdrowych tłuszczów, makroelementów (wapnia, fosforu, potasu), mikroelementów (magnezu, żelaza), błonnika (w 100 gramach znajduje się aż 37 gramów) oraz przeciwutleniaczy (głównie polifenoli). Co więcej, kakao wykorzystywane jest w medycynie niekonwencjonalnej. Ma posiadać ogromną moc w walce z najpopularniejszymi schorzeniami, z którymi borykają się mieszkańcy cywilizacji zachodnich – wylewem, cukrzycą, nowotworami i chorobami serca.

Kakao sprawdza się również wspaniale jako napój pobudzający i zmniejszający zmęczenie, ponieważ zawiera w sobie kofeinę i teobrominę.

Deserowe przepisy z kakao w roli głównej

Jeśli poszukujesz smacznych i zdrowych deserów z kakao, sprawdź poniższe przepisy! Oto one:

 

Brzmi smacznie, prawda? Smacznego!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x