wtorek, 14 września 2021

Żytni chleb na zakwasie ze złotym lnem

Dziś proponuje mało pracochłonny chlebek.
Smak jego jest wyrazisty, lekko kwaskowy, ma chrupiącą skórkę i sprężysty miękisz.
Jest super na kanapki, polecam gorąco.
Użyłam tutaj mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej ale miałka pełnoziarnista też będzie ok. i białej.
Żytni chleb na zakwasie.

Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 230 g zakwasu żytniego z lodówki
  • 100 g mąki żytniej pełnooziarnistej grubo mielonej T 2000
  • 300 g mąki żytniej T 720
  • 15 g soli
  • 280 g wody
  • złoty len do posypania
  • oliwa czosnkowa do spryskania wierzchu 
Przygotowanie chleba:
  • Keksówkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką.
  • Do miski wlałam wodę, dodałam zakwas, sól, wymieszałam.
  • Teraz dodałam obie mąki i wymieszałam do połączenia składników, nie potrzeba dłużej.
  • Przełożyłam ciasto do keksówki, wyrównałam wierzch.
  • Formę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 5 - 6 godzin do wyrastania.
  • Jeśli Wasz zakwas jest słaby chleb może wyrastać dłużej, nie przejmujcie się.
  • Niech rośnie do wysokości foremki.
  • Po tym czasie spryskałam wierzch chleba oliwą czosnkową, posypałam złotym lnem.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 55 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Makowe łąki

2 komentarze

  1. Wyszedł pyszny. Jadłam go rano na śniadanie z masłem orzechowym i dżemem. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger