Kurki potrafią każde danie uczynić wyjątkowym pod względem smakowym i wizualnym. Co powiecie na kotlet schabowy z kurkami?
Miłośnicy tradycyjnych kotletów schabowych z pewnością będą usatysfakcjonowani smakiem tego dania. Sama mam w domu mięsożerców i widziałam ich miny, gdy tylko podałam właśnie taki obiad. Niedziela ma do siebie schabowego w polskiej kuchni, ale nie trzeba zwlekać z przygotowaniem takiego dania, ponieważ sezon na kurki nie trwa cały rok. Wiadomo, grzyby z lasu nie mają sobie równych, ale zawsze można posiłkować się grzybami z hodowli. Sama czasami skuszę się kupić grzybnię i hodować własne grzyby. Można również kupić gotową tackę w markecie, ale najpierw fajnie zajrzeć na targowisko, gdzie może stoi ze świeżymi grzybami z lasu jakaś osóbka.
W przygotowaniu tego dania nie ma żadnych trudności, ponieważ wszystko robi się w jednym naczyniu. Czasami spotykam się z pytaniami, jakiej śmietanki użyłam? Od długiego czasu używam do sosów i kremów śmietanki 400 ml w biało – pomarańczowym kubeczku z firmy Piątnica. Przekonałam się do niej, ponieważ ma naturalny smak, nie warzy się, pięknie łączy z zupą lub sosem. Używam śmietan z tej firmy o innej zawartości tłuszczu z tych samych powodów, a przede wszystkim naturalności w smaku i dobrego składu.
Podaj to danie z czym lubisz, możesz podać np. z ulubioną kaszą czy ziemniakami.
Kotlety schabowe duszone w sosie kurkowym – składniki:
5-6 plastrów schabu
250 g kurek
300 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
sól, pieprz czarny i ziołowy
3-4 łyżki masła
1 cebula
Kotlety schabowe duszone w sosie kurkowym – wykonanie:
- plastry schabu (moje miały ok. 1,5 cm grubości) delikatne rozgnieć tłuczkiem do mięsa, grubiej jak na tradycyjne panierowane kotlety schabowe, oprósz solą, pieprzem czarnym i ziołowym
- na patelni rozgrzej masło i obsmaż z każdej strony krótko kotlety, dodaj też w tym czasie cebulę
- dodaj kurki smaż wszystko dopóki kurki nie zaczną zmniejszać swojej objętości i puszczą soki
- gdy sok z kurek zacznie się redukować wlej śmietankę i ok. 5 minut redukuj sos, w między czasie przekręć mięso na drugą stronę
- na koniec przypraw do smaku całość i posyp natką pietruszki
Smacznego!
Lidka