Spaghetti w 15 minut

Spaghetti w 15 minut

Do wyjścia z kumplami zostało Tobie pół godziny, a jeszcze nie jadłeś obiadu? A może ukochana niespodziewanie odwiedziła Cię w porze obiadowej? Nie zastanawiaj się jakie danie w takiej sytuacji przygotować. Postaw na klasykę, która praktycznie robi się sama! My proponujemy spaghetti w 15 minut. Nie wierzysz, że się da? To spróbuj!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego,
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • makaron typu spaghetti, np. do gotowania w 2 minuty,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,
  • odrobina oleju,
  • tarty parmezan.

Przygotowanie:

  1. Wlewamy wodę do garnka, solimy ją i czekamy aż się zagotuje. Makaron spaghetti łamiemy w pół, by szybciej i łatwiej się ugotował. Wrzucamy makaron do garnka po zagotowaniu wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelnię wylewamy olej i podsmażamy rozdrobnione mięso mielone. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Po podsmażeniu mięsa dodajemy w całości passatę pomidorową, a następnie całość przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Gotujemy przez około 3 minuty.
  3. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem, a następnie posypujemy tartym parmezanem.