niedziela, 12 września 2021

Barszcz "a la Walewska"

Pomysł na ten barszcz pochodzi z książki Henryka i Danuty Dębskich "Zupy świata".
Czemu akurat taka nazwa? nie mam pojęcia ale podaję ją w oryginale.
Jest to przepyszny, treściwy barszcz czerwony z parówkami, pomidorami i orzechami włoskimi.
Efekt jest znakomity i dlatego polecam do wypróbowania.
Barszcz czerwony.

Składniki:
  • 1200 ml wywaru drobiowego
  • 1 duży pęczek botwinki z listkami
  • 3 - 4 cienki parówki
  • 4 pomidory
  • 6 - 8 orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • 2 łyżki mąki pszennej T 650
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szklanka zakwasu z buraków
  • 1 łyżka jarzynki do zup bez konserwantów
Przygotowanie zupy:
  • Botwinkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam drobno razem z buraczkami, zalałam wywarem drobiowym, wsypałam jarzynkę i gotowałam 10 minut.
  • Potem dodałam pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone w kostkę, wcześniej sparzone i obrane ze skórki pomidory.
  • Gotowałam 10 minut.
  • Orzechy sparzyłam, obrałam ze skórki i posiekałam, dodałam do garnka.
  • Śmietanę wymieszałam z mąką - dałam tylko 1 płaską łyżkę - i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Dodałam zakwas, sól, pieprz oraz posiekany koperek.
  • Podałam z połówkami orzechów.
Smacznego.
Przepis z książki H i D Dębskich "Zupy świata"
"Podróże małe i duże"
Plaża w Pęczniewie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger