Parmigiana di Melanzane alla Siciliana ?
Parmigiana di Melanzane alla Sicilia, to sycylijska wersja klasycznej włoskiej zapiekanki z bakłażana, sosu pomidorowego i przeróżnych serów, takich jak pecorino Siciliano, mozzarella, fiordilatte, scamorza i caciocavallo Silano, wzbogacona o jajko ugotowane na twardo.
Wbrew nazwie — parmigiana — nie ma nic wspólnego z serem Parmigiano-Reggiano. Mimo że jest używany czasami w ostatniej warstwie, by nadać większej chrupkości ?.
Chociaż parmigiana wydaje się być daniem wegetariańskim, aby przygotować bardziej treściwy posiłek, niektóre regionalne przepisy dodają kiełbasęą lub Mortadelę.
Sama Parmigiana di Melanzane pochodzi najprawdopodobniej z Sycylii. Ponieważ uważa się, że nazwa tego włoskiego dania pochodzi albo od sycylijskiego słowa — parmiciana -, co oznacza — perski -, lub arabskiego — badhnajan -, co oznacza — bakłażan -.
W 1837 roku neapolitański kucharz i pisarz Ippolito Cavalcanti opisał podstawową zapiekankę z bakłażana w swojej książce kucharskiej — „Cucina Teorico-Pratica”. Chociaż jego wersja bardzo przypomina dzisiejszą, przepis Pana Ippolito nie zawiera ani sosu pomidorowego, ani sera…
Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego ?
Dane Techniczne Parmigiana di Melanzane
- Ilość Porcji – 2
- Czas Przygotowania – 45-60 minut
- Kraj Pochodzenia – Włochy
- Kalorie na porcję – danie robione na wyczucie ?
- Białko – ❌
- Węglowodany – ❌
- Tłuszcze – ❌
Przede wszystkim musimy przygotować składniki
- Bakłażan – 2 sztuki
- Pomidory San Marzano – 1 puszka
- Mozzarella starta – duża garść
- Scamorza starta – duża garść
- Jajka – 2-4 sztuki
- Świeża bazylia
- Cukier – 1 łyżka
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 3-5 łyżek
- Olej rośliny – do głębokiego smażenia
- Sól – do smaku
- Pieprz świeżo zmielony – do smaku
Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Parmigiana di Melanzane
- Po pierwsze obierz, jeśli chcesz bakłażana, ja tak wolę i pokrój go w plastry, grubości jakieś 0,5 cm lub mniej ?
- Po drugie rozgrzej olej do głębokiego smażenia i ostrożnie wkładaj plastry bakłażana. Smaż je na złoto – brązowy kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w talarki.
- Sos pomidorowy ⤵️
- Po pierwsze rozgrzej oliwę z oliwek w rondelku, wrzuć posiekany czosnek, chwilę smaż. Dodaj pomidory, wymieszaj i zagrzej. Dodaj cukier, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz temperaturę i gotuj jakieś 10-15 minut.
- Czas złożyć Parmigiana di Melanzane w całość. Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko sosem pomidorowym, połóż plaster bakłażana, nałóż sos, jajka, mozzarelle i scamorze, listki bazylii. I ponownie, bakłażan, sos, jajka, sery, zioła. Zakończ układanie warstw bakłażanem, sosem i serami.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz jakieś 20-25 minut, aż ser się pięknie podpiecze.
Zapraszam Cię również do obserwowania mojego Instagramu, gdzie oczywiście znajdują się przepisy, pod moimi daniami ?⤵️