Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Piaskownica Włochy / Italy

Parmigiana di Melanzane z Sycylii

Parmigiana di Melanzane

Parmigiana di Melanzane alla Siciliana ?

Zapiekanka z bakłazana

Parmigiana di Melanzane alla Sicilia, to sycylijska wersja klasycznej włoskiej zapiekanki z bakłażana, sosu pomidorowego i przeróżnych serów, takich jak pecorino Siciliano, mozzarella, fiordilatte, scamorza i caciocavallo Silano, wzbogacona o jajko ugotowane na twardo.

Wbrew nazwie — parmigiana — nie ma nic wspólnego z serem Parmigiano-Reggiano. Mimo że jest używany czasami w ostatniej warstwie, by nadać większej chrupkości ?.

Parmigiana di Melanzane

Chociaż parmigiana wydaje się być daniem wegetariańskim, aby przygotować bardziej treściwy posiłek, niektóre regionalne przepisy dodają kiełbasęą lub Mortadelę.

Sama Parmigiana di Melanzane pochodzi najprawdopodobniej z Sycylii. Ponieważ uważa się, że nazwa tego włoskiego dania pochodzi albo od sycylijskiego słowa — parmiciana -, co oznacza — perski -, lub arabskiego — badhnajan -, co oznacza — bakłażan -.

W 1837 roku neapolitański kucharz i pisarz Ippolito Cavalcanti opisał podstawową zapiekankę z bakłażana w swojej książce kucharskiej — „Cucina Teorico-Pratica”. Chociaż jego wersja bardzo przypomina dzisiejszą, przepis Pana Ippolito nie zawiera ani sosu pomidorowego, ani sera…

Parmigiana di Melanzane alla Sicilia

Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego ?

Dane Techniczne Parmigiana di Melanzane

  • Ilość Porcji – 2
  • Czas Przygotowania – 45-60 minut
  • Kraj Pochodzenia – Włochy
  • Kalorie na porcję – danie robione na wyczucie ?
  • Białko – ❌
  • Węglowodany – ❌
  • Tłuszcze – ❌

Przede wszystkim musimy przygotować składniki

  • Bakłażan – 2 sztuki
  • Pomidory San Marzano – 1 puszka
  • Mozzarella starta – duża garść
  • Scamorza starta – duża garść
  • Jajka – 2-4 sztuki
  • Świeża bazylia
  • Cukier – 1 łyżka
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 3-5 łyżek
  • Olej rośliny – do głębokiego smażenia
  • Sól – do smaku
  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku
Danie z Sycylii

Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Parmigiana di Melanzane

  • Po pierwsze obierz, jeśli chcesz bakłażana, ja tak wolę i pokrój go w plastry, grubości jakieś 0,5 cm lub mniej ?
  • Po drugie rozgrzej olej do głębokiego smażenia i ostrożnie wkładaj plastry bakłażana. Smaż je na złoto – brązowy kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy.
  • W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w talarki.
  • Sos pomidorowy ⤵️
  • Po pierwsze rozgrzej oliwę z oliwek w rondelku, wrzuć posiekany czosnek, chwilę smaż. Dodaj pomidory, wymieszaj i zagrzej. Dodaj cukier, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz temperaturę i gotuj jakieś 10-15 minut.
  • Czas złożyć Parmigiana di Melanzane w całość. Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko sosem pomidorowym, połóż plaster bakłażana, nałóż sos, jajka, mozzarelle i scamorze, listki bazylii. I ponownie, bakłażan, sos, jajka, sery, zioła. Zakończ układanie warstw bakłażanem, sosem i serami.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz jakieś 20-25 minut, aż ser się pięknie podpiecze.
Parmigiana di Melanzane z Sycylii

Zapraszam Cię również do obserwowania mojego Instagramu, gdzie oczywiście znajdują się przepisy, pod moimi daniami ?⤵️

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]