września 11, 2021

Zupa miso z boczniakami

Zupa miso z boczniakami


Nie jest to klasyczna zupa miso, ale zrobiona na bulionie z warzyw. Taka polska wersja ;) Ale zapewniam... jakie to dobre! :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 700 ml. bulionu warzywnego (niesolonego)
  • 2 płaskie łyżki jasnej pasty miso
  • 100 g. boczniaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 2 duże łyżki gotowej sałatki z glonów wakame
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mieszanki sezamu jasnego i czarnego
  • 120 g. makaronu ramen lub innego (u mnie makaron mie)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
  • sól, pieprz

Zupa miso z boczniakami


Bulion wlej do garnka, dodaj pastę miso i sos sojowy. Pomału doprowadź do zagotowania i zmniejsz płomień pod garnkiem, aby bulion tylko pyrkał.
Włóż do zupy makaron i podgrzewaj tak przez 3 minuty. Dodaj do zupy olej sezamowy i wyłącz palnik.

Mniejsze boczniaki pozostaw w całości, większe podziel na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć grzyby i smaż krótko, ale na mocnym ogniu boczniaki, aż ładnie się zrumienią. Dopraw grzyby solą i pieprzem.

Zupę z makronem nałóż do misek. Dodaj sałatkę z glonów wakame, prażoną cebulkę i smażone boczniaki. Posyp sezamem i szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz