Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem
Bardzo lubię szybkie dania, szczególnie takie, które nie wymagają wielu składników, a mimo tego są pełnowartościowym posiłkiem. W związku z tym, że staram się przestawić na jedzenie z niższym indeksem glikemicznym, starannie dobieram składniki do moich posiłków. Dobrym przykładem są pomidory w puszce - niestety wielu producentów do puszki z pomidorami wrzuca cukier, niestety takie produkty od razu odrzucam. Zawsze zwracam uwagę na to czy w puszce z kukurydzą, z pomidorami czy nawet w passacie znajduje się cukier. Całe szczęscie wielu producentów już oferuje nam takie produkty, które śmiało możemy wrzucać do koszyka.
Poniższe danie, które przygotowywałam jest z wykorzystaniem pomidorów z puszki oczywiście bez zawartości cukru, ale teraz w okresie kiedy jest sezon na pomidory, możemy śmiało korzystać ze świeżych - pamiętając oczywiście o ich sparzeniu i obraniu przed pokrojeniem.
Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem
- ulubiony makaron pełnoziarnisty - u mnie penne
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- puszka pomidorów krojonych
- zioła prowansalskie
- erytrytol (lub inny słodzik/cukier - dla obniżenia indeksu glikemicznego zdecydowanie erytrytol)
- parmezan
- ziarna słonecznika
- pomidorki koktajlowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz