Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem

Bardzo lubię szybkie dania, szczególnie takie, które nie wymagają wielu składników, a mimo tego są pełnowartościowym posiłkiem. W związku z tym, że staram się przestawić na jedzenie z niższym indeksem glikemicznym, starannie dobieram składniki do moich posiłków. Dobrym przykładem są pomidory w puszce - niestety wielu producentów do puszki z pomidorami wrzuca cukier, niestety takie produkty od razu odrzucam. Zawsze zwracam uwagę na to czy w puszce z kukurydzą, z pomidorami czy nawet w passacie znajduje się cukier. Całe szczęscie wielu producentów już oferuje nam takie produkty, które śmiało możemy wrzucać do koszyka. 

Poniższe danie, które przygotowywałam jest z wykorzystaniem pomidorów z puszki oczywiście bez zawartości cukru, ale teraz w okresie kiedy jest sezon na pomidory, możemy śmiało korzystać ze świeżych - pamiętając oczywiście o ich sparzeniu i obraniu przed pokrojeniem. 


Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem


Składniki:
  • ulubiony makaron pełnoziarnisty - u mnie penne
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów krojonych
  • zioła prowansalskie
  • erytrytol (lub inny słodzik/cukier - dla obniżenia indeksu glikemicznego zdecydowanie erytrytol)
  • parmezan
  • ziarna słonecznika
  • pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Zaczniemy od makaronu, ponieważ przygotowanie sosu jest bardzo szybkie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. W czasie kiedy makaron się będzie gotować, Rozgrzawamy patelnię z oliwą, dodajmy obraną i  pokrojoną drobno cebulę o raz ząbki czosnku, dusimy przez kilka minut, aby były miękkie.  Teraz możemy dodać pomidory z puszki oraz tuńczyka.. Doprawić do smaku erytreytolem, solą i pieprzem. Gotujemy aż sos stanie się gesty (u mnie to około 10 minut). Wsypujemy zioła (mogą to być zarówno zioła suszone jak i świeże - pamiętajmy, że swieże zioła zawsze dodajemy na sam koniec, aby utrzymać ich aromat.
Sos mieszamy z makaronem. Posypujemy ziarnami słonecznika, startym parmezanem oraz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. 

Smacznego!
Ann. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger