Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem

Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem
Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem

Ciasto Ochoczy Kusiciel jest bardzo pyszne i efektowne. Jego smak z pewnością zachwyci waszych domowników i gości. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego niecodziennym kremem budyniowym i dżemem porzeczkowym oraz z chrupiącymi ziarnami karmelowego słonecznika na wierzchu. Temu połączeniu nie sposób się oprzeć!

 

Składniki na ciasto Ochoczy Kusiciel:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

 

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka każdy)
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła orzechowego

 

Słonecznik w karmelu:

  • 200 g pestek słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru

 

Dodatkowo: słoiczek dżemu porzeczkowego

 

Przygotowanie

Przygotowujemy słonecznik w karmelu. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy cukier. Mieszamy od czasu do czasu, uważając, aby cukier się nie spalił. Kiedy cukier się rozpuści i nabierze brązowej barwym wsypujemy słonecznik i dokładnie mieszamy, aby każde ziarno było pokryte karmelem. Słonecznik rozkładamy na folii aluminiowej tak, aby nie był ze sobą zlepiony i czekamy, aż ostygnie.

Następnie przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

W czasie pieczenia się biszkoptu przygotowujemy budyń. Około 400 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło orzechowe wraz z mascarpone przekładamy do jednej miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Wewnętrzne części blatów smarujemy dżemem porzeczkowym. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy 3/4 kremu budyniowego. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta. Cienką warstwę kremu budyniowego rozsmarowujemy na wierzchu biszkoptu i układamy pokruszony zimny słonecznik. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze zastygł.

Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem
Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem

 

Zobacz przepisy na inne efektowne ciasta na biszkopcie:

Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino

Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową

Biszkopt z galaretką i mascarpone

Ciasto Pijany Błazen – biszkopt z masą budyniową i brzoskwiniami

Ciasto Finezyjny Adwokat – efektowny biszkopt kremem z ajerkoniakiem

Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem
Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem

 

Print Friendly, PDF & Email