Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem

Szybka i pyszna sałatka na bazie świeżego szpinaku. Dla smaku i kolorystycznego akcentu mamy tutaj pyszne pomidorki koktajlowe. Sytości zapewnia zaś jajko oraz wędzony na gorąco łosoś.

Sałatka jest pożywna, szybka do przygotowania i co ważne, bardzo, ale to bardzo smaczna. Idealna na każdą porę dnia.

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g wędzonego na gorąco łososia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na ćwiartki lub w dużą kostkę.

Pomidorki kroimy na pół.

Oczyszczony szpinak umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pomidorki koktajlowe, podzielonego na mniejsze kawałki łososia oraz jajka.

W małym słoiczku umieszczamy oliwę, ocet jabłkowy (lub sok z cytryny – wtedy można dać nieco więcej, do smaku), miód, majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Zamykamy słoiczek i potrząsamy nim aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy składniki sałatki.