Przepis ten powstał w wyniku potrzeby stworzenia dania, w którym mięso tak dobre jak pierś kaczki będzie się idealnie komponować z dodatkami. Prawdę mówiąc, sama kaczka jest pyszna i gra w tym daniu pierwsze skrzypce, a reszta składników jest dla niej tylko tłem. Dodatkami do kaczki jest makaron ryżowy i sos na bazie masła orzechowego.
Ingredients
- 1 Pierś z kaczki
- 150gram makaronu ryżowego
- 1 cebula dymka
- pół papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego może być też winny
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- sezam do posypania
Instructions
- Makaron ryżowy zalać letnią wodą i moczyć go minimum 30 minut.
- Pierś kaczki posolić i popieprzyć z obu stron ,a skórę naciąć w kratkę. Smażyć ją na suchej patelni zaczynając od strony skóry przez 5 minut, następnie obrócić na drugą stronę i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Znów obrócić następne 5/10 minut smażyć raz jeszcze od strony skóry. Po usmażeniu zawinąć pierś w folię aluminiową (skórą do góry), ale nie szczelnie tylko tak, by nie wystygła.
- Paprykę pokroić w piórka i podsmażyć ją na tłuszczu z kaczki, następnie pokroić dymkę w dłuższe kawałki (tylko część gdzie jest cebula) i dodać do przysmażanej papryki. Na patelnię dodać makaron wyciągnięty prosto z wody i razem smażyć, aż zacznie mięknąć, około 2/3 minuty.
- Sos sojowy, ocet, posiekany imbir oraz łyżkę masła orzechowego połączyć razem ,aż do uzyskania jednolitego sosu. Gotowy sos dolać do makaronu na patelni i wszystko wymieszać, jeśli makaron za bardzo nam się klei należy podlać go wodą. Pierś z kaczki pokroić na plastry, tak aby osocze zdążyło z niej spłynąć. Na talerz wykładamy makaron, posypujemy go szczypiorem z dymki, pokrojoną pierś z kaczki układamy obok makaronu i całość obsypujemy sezamem.