Ciasto owsiane z kremem kokosowym i owocami

Na zakończenie lata, po wakacyjnej przerwie, owsianka inaczej, czyli deser z płatków owsianych pachnący cytryną z lekkim kremem kokosowym i owocami. Coś słodkiego, lekkiego i w wersji fit. 


Ciasto owsiane z kremem kokosowym i owocami

Składniki:

Ciasto:

1)      160 g płatków owsianych pełnoziarnistych 

2)      3 łyżki płatków migdałowych

3)      3 łyżki wiórków kokosowych

4)      1-2 łyżeczki startej skórki cytryny

5)      3 łyżki miodu

6)      3 łyżki masła albo oleju kokosowego

7)       1 jajko

8)      kilka kropli ekstraktu z cytryny (opcjonalnie)

Krem:

1)      400 ml śmietanki kokosowej

2)      łyżeczka cukru pudru

3)      3-4 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

1)      Owoce (u mnie borówki, czereśnie, nektarynki)

Sposób przygotowania:

1.  W garnuszku roztapiamy masło (lub olej kokosowy) z miodem, a następnie dodajemy płatki owsiane, płatki migdałowe i wiórki kokosowe oraz startą skórkę cytryny i opcjonalnie kilka kropli ekstraktu z cytryny i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 – 20 minut. Pod Konic pieczenia można włączyć na chwilę termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

2.    Przygotowujemy krem: w wysokim naczyniu umieszczamy śmietankę kokosową i cukier  i ubijamy mikserem do uzyskania konsystencji kremu. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy.

3. Na ostudzone ciasto wykładamy kokosowy krem i dekorujemy ulubionymi owocami.

Smacznego!





Komentarze