Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Piaskownica Włochy / Italy

Granita Cytrynowa i brioszka

Granita Cytrynowa

Granita Cytrynowa i brioszka, czyli poranek w Sycylii ?

Cytrynowa Granita

Granita Cytrynowa „matka” wszystkich granit, lodów czy też sorbetów, oczywiście tak uważają na Sycylii.

Przede wszystkim Granita Cytrynowa fantastycznie gasi pragnienie. Podawana jest na śniadanie, lunch czy deser. W różnych rejonach Sycylii można znaleźć przeróżne konsystencje i smaki granity, choć najbardziej popularna jest właśnie cytrynowa.

Granita Cytrynowa i brioszka

Granita swoje początki bierze ze średniowiecza, gdzie zbieracze śniegu, tak zwani – nivaroli.

Chodzili oni na wysokie szczyty Etny, Peloritani, Iblei lub Nebrodi, gdzie zbierali śnieg i transportowali go do swoich domów.

Później przechowywali ten śnieg w specjalnych ziemiankach wyłożonych kamieniami, cegłami i przykrytych popiołem wulkanicznym.

Zimne sniadanie z Sycylii

Latem nivaroli robili tak zwaną – rattate lub grattate – czyli zeskrobywali odpowiednio zamrożony śnieg i mieszali go z sokami z owoców, orzechami, wodą i cukrem.

I tak powstały przepyszne, kremowe, słodko – zimne mieszanki, czyli Granita.

Chociaż sam pomysł na granitę, pochodzi od arabskiej okupacji Sycylii, napój z owoców, wody różanej i lodu, czyli – sharbat.

Granita Cytrynowa

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego i dzień dobry.

To nie pierwsza Granita, którą zrobiłem, przepis na inne smaki, znajdziesz tutaj.

Składniki:

  • Cukier – 150 gram
  • Woda – 1 litr
  • Skórka z cytryny – 3-5 sztuk
  • Sok z cytryny – 7-9 sztuk
  • Dodatki ⤵️
  • Brioszka – niestety kupna…ale zrobię swoją…
  • Espresso – duże.
Granita Cytrynowa i brioszka

Przygotowanie:

  • Po pierwsze wsyp cukier do rondla, wlej wodę, zagotuj i gotuj, jakieś 5 minut, aż cukier się rozpuści.
  • Po drugie pozwól mieszance przestygnąć.
  • Teraz po trzecie dodaj skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj, wlej do płaskiego pojemnika i schowaj do zamrażalnika.
  • Pamiętaj ❗ by co jakieś 30 minut, wymieszać granitę. Noc nie noc ? ustaw budzik, wstawaj i mieszaj, żeby rano zjeść pyszne sycylijskie śniadanie.
  • Zrób dwa espressa ?

Zanurz się w krainie smaków Włoch, gdzie makaron jest królem!

Od klasycznej spaghetti alla carbonara po ręcznie robione tagliatelle z sosem pomidorowym — każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Przygotuj się na kulinarne przeżycie, które przeniesie Cię prosto do serca włoskiej kuchni!

Buon appetito!

Blisko 100 przepisów na znane i mniej znane makarony i sosy włoskie.

Wszystkie przepisy TUTAJ…

Limone Sicilia

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Agata :

    Fantastycznie ???

Skomentuj

[instagram-feed]