środa, 8 września 2021

Ocet śliwkowy +śliwki do mięs - prosty przepis

Pyszny i prosty do zrobienia- idealnie podkreśla smak sałatek i nie tylko. jako produkt uboczny powstają słodko - winne śliwki pyszne do pieczenia mięs ,bigosu i nie tylko. Polecam....




Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 500 ml octu 10%
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 650g cukru +na dosypanie do słoików
Przygotowanie:
Zobaczcie jak zrobić taki ocet krok po kroku 👇👇👇



Oba octy z cukrem i skórką otartą z cytryny podgrzewamy i mieszamy, żeby się cukier rozpuścił a octy zagotowały, wyłączamy.
Śliwki obieramy z pestek ,przekrajamy na połówki. Przekładamy do słoika, zalewamy gorącą zalewą. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2 dni. 
Po tym czasie wybieramy śliwki i przekładamy je do słoików, każdy słoik ze śliwkami  zasypujemy ok 2 łyżkami cukru, zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 min.
Ocet przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i przechowujemy w chłodnym miejscu. 
Smacznego!!!
 Zapraszam również na inne moje przepisy :

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!