wtorek, 7 września 2021

Placki z kapusty

 

Tym razem inspiracją do powstania poniższego dania był film Cookrate Polska. Przepis nieco zmodyfikowałam dodając natkę pietruszki. Dodatkowo okazało się, że musiałam zwiększyć ilość mąki, bo placki się zupełnie nie trzymały. Możliwe, że wpływ na to miała większa ilość wykorzystanej kapusty. Placki podałam na obiad w towarzystwie wędzonego łososia, rukoli i koperku. Placki można polać kwaśną śmietaną lub kefirem. 




SKŁADNIKI

  • 500 g białej kapusty (1/2 małej główki)
  • 15 g soli
  • 300 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana, koperek, wędzony łosoś, rukola



WYKONANIE


Kapustę posiekać nożem, przełożyć do płaskiej miski, posypać solą i pognieść tłuczkiem do ziemniaków mieszając. Następnie odstawić na 30-60 minut.


Do kapusty dodać kefir, jajka, posiekaną natkę pietruszki, proszek do pieczenia, mąkę i doprawić dobrze świeżo mielonym pieprzem. Całość dobrze wymieszać. 


Na patelnię wlać olej rzepakowy i go rozgrzać. Nakładać na patelnię po dwie płaskie łyżki ciasta lekko je spłaszczając i tworząc w ten sposób małe placuszki (mi na dużej patelni zmieściły się 4 placuszki). Placuszki smażyć na średnim ogniu. Po około 2 minutach obrócić placuszki łopatką na drugą stronę (ja wykorzystuję w tym celu dwie łopatki). Gotowe placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Placuszki podawać na ciepło z wybranymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, koperkiem, rukolą, wędzonym łososiem.


Uwagi: Jeżeli ciasto jest zbyt płynne (powinno być gęste), to dodać jeszcze mąki i dobrze wymieszać.




Propozycja podania: z wędzonym łososiem, rukolą, kwaśną śmietaną i koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz