września 07, 2021

Grochówka

 

grochówka

Deszczowa i zimna końcówka lata sprawiła, że sezon na zupy w tym roku rozpoczął się u mnie wyjątkowo wcześnie. Znów w weekendy pyrka rosół na ogniu, i mam ochotę na gęste, pożywne zupy. Mam nadzieję, że ciepło jeszcze wróci ale tak czy inaczej jem zupy. Dziś przepis na moją grochówkę, z dodatkiem kiełbaski i ziemniaków i majerankiem -  to już taka jesienno-zimowa zupa ale miałam na nią ochotę.

                                                                     Grochówka 

 

Składniki:

200 g grochu

1 cebula 

2 łyżki oleju

2 marchewki

1 pietruszka

1 listek laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

200 g kiełbasy

5 ziemniaków

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Groch namoczyć, najlepiej na noc, a minimum na dwie godziny. Następnie odlać wodę, przeplukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości ( 30-40 minut).

Cebulę posiekać, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w kostkę (kiełbasa drobniej).

W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew i pietruszkę, chwilę podsmażyć dodać kiełbasę i ziemniaki, smażyć ok 10 minut, dodać 2 litry wody, ziele angielskie i liść laurowy, posolić, gotować ok 10 minut, dodać groch i gotować kolejne 10 minut. 

Na koniec dodać majeranek, przeciśnięty czosnek, doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

grochówka



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger