Papryczki padron marynowane

Papryczki padron marynowane

Papryczki padron – jedliście już?

Ich nazwa pimientos de Padron wywodzi się od hiszpańskiego miasta Padron. Sławne są jako hiszpańskie tapas – pieczone, smażone lub grillowane. To małe, zielone, podłużne papryczki. Nie są ostre. Mają łagodny, charakterystyczny paprykowy smak, lekko wpadający w gorzkawy – powiedziałabym, że są ciekawe i warto ich spróbować.
Można je jeść na surowo, można po obróbce termicznej. Można je zamarynować albo nadziać.

 

 

 

PRZEPIS PAPRYCZKI PADRON MARYNOWANE

Składniki:

  • papryczki padron np 0,5kg

zalewa:

  • 1,5 szkl octu jabłkowego (lub 0,25szkl octu spirytusowego)
  • 1,5 szkl wody
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • kwitnący koper
  • olej

 

Jak zrobić papryczki padron marynowane:

  1. Najpierw papryczki myjemy (nie oczyszczamy z gniazd nasiennych, nie obrywamy ogonków – zostawiamy tak jak są).
  2. Następnie w wyparzone słoiki wkładamy po jednym ziarnku pieprzu i ziela angielskiego, kwiatku kopru oraz po małym listku laurowym. Wlewamy po łyżce oleju.
  3. Potem papryczki układamy dość ciasno w słoikach.
  4. Następnie wodę gotujemy z cukrem, solą i octem.
  5. Potem gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką i zakręcamy.
  6. Finalnie pasteryzujemy 15 min.

 

Papryczki padron marynowane